Med 22. in 26. marcem vas vabimo, da obiščete sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Našli nas boste v dvorani A2. Več o sejmu >>
Počitek v viseči mreži

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki ne prenesejo vročih noči? Komarji in vročina, vročina in vročina, premetavanje po postelji, preizkušanje vseh mogočih položajev, potenje … res ni lahko! Za vas smo izbrskali dobre trike za poletne noči. Kaj pravite, delujejo?

1. Bom-bom-bombaž

Ja, svila in saten res izgledata lepo in sta čudovita na otip. A ko se boste že petič prepoteni prebudili sredi noči, vam za izgled ne bo prav nič mar. Prava izbira za poletne dni in noči je posteljnina svetlih barv, narejena iz lahkega bombaža, ki diha.

2. Pozabite na večerno telovadbo

Poletni večeri so sicer zelo prijetni in lepo jih je izkoristiti za tek, odbojko, telovadbo na prostem. A s telesno aktivnostjo boste dvignili svojo temperaturo, ki v telesu ostane še kar nekaj časa. Predlagamo, da športate 3-4 ure pred spanjem in tako date telesu čas, da se ohladi.

rsz hrana vsebuje vodo1
Lubenica vsebuje veliko vode.

3. Voda, voda, voda

Kako je že tisto pravilo, 1,5 litra vode na dan? A ljudje se med seboj razlikujemo, zato naj velja 20-30 mililitrov tekočine na kilogram telesne teže. Poleti je hidracija pomembna zaradi visokih temperatur, ki nas izčrpavajo. A ne pozabite, da veliko vode pridobimo tudi s hrano (sadje)!

4. Zamrznite posteljnino

Mogoče se sliši prav smešno, a deluje! Pred spanjem vzemite odejo in vzglavnik ter ju dajte v zamrzovalno skrinjo za približno 30 minut. Posteljnina bo ostala hladna približno 30 do 40 minut, ravno prav, da vi padete v svoj ljubljeni spanec.

5. Odprite okna

Še preden lahko zjutraj postane prevroče, zaprite in zastrite okna. Če imate rolete, še toliko boljše! Poskrbite, da čez dan v hišo ne prihaja vročina po nepotrebnem, medtem ko zvečer, ko se sonce poslovi, odprite vsa okna in prezračite hišo. Čez noč lahko pustite vse odprto ali vsaj delno zaprete, da vas ne bo zazeblo. To vas lahko prav tako prebudi.

Nespečnost
Poleti je pižama nepotreben kos oblačila.

 

6. Poletje ni čas za pižame

’’Nocoj ne rabiš pižame …’’ pojejo Kingstoni in še kako prav imajo! Poleti je pižama nepotreben kos oblačila, zamenjajte jo raje s kratkimi hlačkami in ohlapno kratko majico. Če vam je prijetno, lahko spite tudi goli, a nekatere raziskave kažejo, da vam je lahko tako še bolj vroče, saj ni primernega vpijanja.

 

 

7. Kozarec vode in vlažna krpa

Na doseg roke si postavite kozarec vode (ampak ne ledeno hladne!) in vlažno krpo. Slednjo lahko uporabite sredi noči in se z njo narahlo obrišete po obrazu in rokah, a samo toliko da kožo navlažite. Dobra ideja je tudi razpršilec z vodo, s katerim se sredi noči narahlo navlažite po obrazu.

8. Čim nižje

Dobro znano dejstvo je, da se topli zrak dviguje, hladen pa obleži na nižjih nivojih. Izkoristite to dejstvo sebi v prid in poleti spite v spodnjih nadstropjih, še najboljše v kleti. Če je to za vas nemogoče (živite v mansardi, bloku, …), pa upoštevajte naslednji trik.

Pitje vode
Poleti pijte več vode!

9. Ventilator ali mokra zavesa

Če ste preizkusili že vse mogoče in se še vedno potite ter ne morete spati, ni druge, kot da se zatečete k ventilatorju ali klimi. A bodite pazljivi pri uporabi, hitro se lahko prehladite. Eni prisegajo tudi na mokro zaveso pred oknom, ki s pihanjem vetra ohladi vaš prostor. A tukaj ne damo roke v ogenj za uspeh.

10. Ne ogrevajte po nepotrebnem

Če imate majhno stanovanje, potem se v poletnih dneh izognite uporabi pečice v kuhinji, saj bo več kot pridala k temperaturi vaših prostorov. Omislite si raje kakšno solato ali peko na zunanjem žaru. Enako velja za tiste, ki živite v hiši – saj veste, topel zrak se dviga in vroča pečica pomeni toplo zgornje nadstropje.

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.