Svetovni dan spanja, 13. marec

Spanje večina ljudi jemlje za nekaj samoumevnega. Za mnoge je spanec celo stran vržen čas, kar je popolnoma zgrešena in za zdravje škodljiva misel. Prav je, da se na problematiko pomanjkljivega spanja opozarja vsaj ob svetovnem dnevu spanja.

Logo World sleep day»Boljše spanje, boljše življenje, boljši planet«

Letos ga obeležujemo 13. marca, poteka pa pod sloganom »Boljše spanje, boljše življenje, boljši planet.« Z njim Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) svetovno javnost opozarja na problematiko spanja ter na dejstvo, da je boljše spanje ključ do boljšega zdravja in posledično do boljšega planeta, saj s spanjem porabimo manj električne energije, goriva, hrane in kisika, saj je dihanje med spanjem plitko.

Brez spanja NI zdravja!

“Kako pomembno je spanje, se pogosto zavemo šele, ko začutimo posledice njegovega pomanjkanja. Spanje je namreč nujno potreben proces za preživetje, tudi za dobro kakovost življenja, našo učno uspešnost in delovno učinkovitost. V spanju se obnavljajo celice telesa, kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega, spanje vpliva na izločanje pomembnih hormonov,” je za Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) razložila otroška somnologinja as. dr. Barbara Gnidovec Stražišar.

Katerim škodljivim posledicam smo izpostavljeni, če spimo premalo, dejstva o spanju in nekaj nasvetov, kako poskrbeti za svoje spanje, izveste tukaj.