April - mesec zdravega spanja - napovednik

Tretji teden: Jesti pred spanjem? Zakaj pa ne!

Zagotovo ste že vsi kdaj dobili nasvet, da nekaj ur pred spanjem nikakor ne smete jesti. Ker boste zaradi tega slabše spali, ker to redi, ker se boste ponoči zbudili, ker … ampak, kamilični čaj in pa topel kakav pred spanjem pa sta prav dobrodošla, kajne? S pravilno prehrano pred spanjem lahko preprečimo tako neželeno nespečnost in sami sebi privoščimo dolg, osvežujoč spanec.

Katero hrano in pijačo lahko zatorej označimo za kradljivce spanje in kaj nam omogoča boljši spanec? Hočete izvedeti, kaj vas bo uspavalo in kaj pustilo budne? Potem ostanite z nami!

Med ali temna čokolada pred spanjem?

MED
Če se vam pred spanjem toži po nečem sladkem, raje posezite po darilu narave, medu. Med namreč deluje kot blažje pomirjevalo. Kako? V telesu imamo oreksin, živčni prenašalec, ki poživlja naše telo, medtem ko med znižuje njegovo raven. Namig: zmešajte med s toplim mlekom in se potopite v prijeten spanec!

TEMNA ČOKOLADA
Temna čokolada sicer velja za bolj zdravo različico svoje sestrične mlečne čokolade. A pred spanjem je nikakor ne uživajte, saj vsebuje kofein, ki vas bo še dolgo v noč držal pokonci in vam preprečil sladke sanje.

Kava in alkohol ali mleko in čaj pred spanjem

MLEKO IN ZELIŠČNI ČAJI
Pomirjujoča kamilica, nežna materina dušica ali dišeče toplo mleko. Slednje vas bo še pred spanjem odpeljalo v čase otroštva, ko vam je toplo mleko mogoče pripravljala stara mama, ki vas je s tem želela odpeljati v hitrejši spanec. In prav je imela! Sicer si znanstveniki zaradi nekaterih nasprotujočih si odkritij niso enaki v mnenju o mleku pred spanjem, a vseeno bo kozarec toplega mleka pomiril vaše misli in vas zazibal v sladek sen.
Če vam ni za mleko, pa posezite po baldrijanu, kamilici, materini dušici ali navadni mačji meti. Nobeno od teh zelišč ne vsebuje kofeina.

ALKOHOL IN KAVA
Kakršnakoli oblika alkohola – vino, žganje, koktejli, … – je naravnost grozljiva za spanec! Alkohol telo namreč hitro presnavlja, kar bo povzročilo, da se boste čez noč večkrat zbudili. Prav tako pa bo spanec neprijeten, saj alkohol spodbuja glasno in nadležno smrčanje. Adijo, spanec!
Kava … tukaj je komentar skorajda nepotreben. Če jo pijemo zato, da se zjutraj prebudimo in spravimo v pogon, je najverjetneje logično, da bi jo bilo precej zmotno piti pred spanjem, kajne? Sicer pa je res, da kava in kofein na posameznika vplivata zelo različno – odvisno je predvsem od tega, koliko je oseba navajena na pitje kave.

mesec zdravega spanja polnozrnati izdelki

POLNOZRNATI IZDELKI
Raje kot po mesu posezite po kakšnem izdelku iz polnozrnate moke ali kosmičih. Zakaj je polnozrnata hrana dobra za spanje? Spodbuja namreč nastanek inzulina, ki nadalje vpliva na aminokisline, ki zmanjšujejo tesnobo in občutek napetosti. Takšna pomiritev pred spanjem je zelo dobrodošla!

MASTNA HRANA, MESO
Stran od tega! Ni potrebno omenjati, da takšna hrani zelo uspešno dviguje številko na tehtnici, prav tako pa je tudi zelo slaba za spanec. Mastna hrana, rdeče meso in podobna živila preobremenijo vaš želodec, saj gre za težjo hrano, ki jo je potrebno kar nekaj časa ’’predelovati’’. Predvsem maščoba za presnovo potrebuje večje količine želodčne kisline, zaradi česar boste imeli neprijeten občutek tiščanja v želodcu, hitro pa se lahko pojavi neprijetna zgaga.
Zaradi podobnih razlogov se je pametno izogibati tudi začimbam.

Brokoli, cvetača ali banane pred spanjem?

BANANE
Mogoče se bo komu zdelo smešno, a je res! Banane so bogate z magnezijem in kalijem, dve snovi, ki sproščata naše mišice! Prav tako kalij poskrbi za zdravje našega ožilja in kognitivnih sposobnosti.

BROKOLI, CVETAČA, ZELJE, ČEBULA, …
Na splošno zelo zdrava in priporočljiva živila so povsem neprimerna za čas pred spanjem. Zelenjava kot je brokoli, cvetača, zelje in čebula vsebujejo namreč veliko vlaknin, ki niso topne. To je zelo dobrodošlo v dnevnem času, saj nam takšne vlaknine dajejo dolgotrajnejši občutek sitosti, ker se po prebavnem traktu pomikajo izredno počasi. A so prav zaradi tega tudi povsem neprimerne za večerni obrok. Saj nočete iti spat napihnjeni kot balon, kajne?


Tako, nekaj napotkov ste dobili. Če ne boste bolje spali kljub upoštevanjem zgornjih nasvetov, potem je čas, da pomislite na svoje ležišče. Mogoče je razlog slabega spanca dotrajano ležišče ali pa si enostavno zadate čez dan preveč dela in odhajate v posteljo s “polno glavo”.

Napoved: V naslednjem tednu bomo pisali o prednostih in slabostih spalnih položajev ter s čim si lahko spanje pokvarite kljub temu, da spite v spalnem položaju, ki ga strokovnjaki najbolj priporočajo.

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Vabljeni na
sejem Dom

Med 6. in 10. marcem imate priložnost, da spoznate vodne postelje Lectus in postelje BoxSpring na sejmu Dom na Gospodarskem Razstavišču (Kocka A2) in izkoristite sejemske ugodnosti. Ugodnosti boste v tem času deležni tudi v Spalnem centru Maremico v ljubljanskih Črnučah.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.