Med 22. in 26. marcem vas vabimo, da obiščete sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Našli nas boste v dvorani A2. Več o sejmu >>
Izbira udobja vodna postelja Lectus

Koliko spanja je dovolj?

Znanstvene raziskave jasno kažejo, da je spanec bistven v vseh obdobjih našega življenja. Spanec hrani um, obnavlja telo in uteleša praktično vsak sistem v telesu. Koliko spanja je dovolj, da bi dobili te ugodnosti? In koliko ur spanja otrok je potrebnih? Kako se potrebna količina spanja razlikuje med različnimi obdobji življenja?

Dojenčki prespijo kar do 17 ur na dan, majhni otroci (3–4 leta) pa naj bi potrebovali približno 12 ur spanja na dan. Potrebe odraslega človeka po spanju se gibljejo med 7 in 10 ur na dan, pri čemer naj bi odrasli v povprečju od 7 do 8 ur na dan. V starosti pa postane naše spanje rahlejše, zato si starejši radi privoščijo še kakšen popoldanski počitek.

V realnosti so te številke priporočila, ki naj bi jim sledili. Zares pa na podlagi znanstvenih raziskav vemo, da velika večina prebivalstva spi občutno premalo in daje preveliko prednost drugim razvadam življenja. To žal ni prav in vodi v številne bolezni, težave in staranje vsakega posameznika.

Koliko ur spanja potrebujemo?

Različne starostne skupine potrebujejo različno količino spanja, potrebna količina spanja pa se razlikuje celo med posamezniki s podobnimi lastnostmi. Prav zato je med drugim pomembno, da vedno poslušamo tudi svoje telo. Spodnje smernice so torej zgolj priporočila za zdravega posameznika, za točno količino spanja, ki ga potrebuje vaše telo (ali telo vašega otroka) pa boste morali raziskovati in opazovati sami sebe (oziroma otroka).

Spanje otrok in odraslih

Še enkrat poudarjamo, da so zgoraj navedene številke zgolj priporočila. To naj bo vaše izhodišče, ki je dober prvi korak za vzpostavitev zdravega spanca in spalne higiene. Naslednja točka, ki jo morate narediti je, da si določite čas za spanje, ki ga potrebujete in se ga držite. To na primer pomeni, da se poslovite od filma, mailov, telefona in televizije vsaj dve uri pred spanjem. Za telo boste tako namreč naredili veliko več.

Ali spim dovolj?

Če na naslednja vprašanja odgovorite nikalno, verjetno spite dovolj. V nasprotnem primeru si vzemite čas zase in za svoje zdravje ter spremenite svoje spalne navade tako, da bo vaše telo dobilo ustrezen počitek in bilo ustrezno regenerirano.

 • Ali potrebujete dolgo časa (več kot 20 minut), da zaspite?
 • Ali se ponoči pogosto zbujate?
 • Se zjutraj, ko se zbudite, počutite utrujeni?
 • Se med vožnjo počutite zaspani in dremavi?
 • Ste čez dan razdražljivi?
 • Ob vikendih spite mnogo dlje in se tudi počutite bolje?
 • Ste produktivni, zdravi in zadovoljni s svojo količino spanja?
 • Ali ste opazili, da potrebujete več ur spanja, da ste produktivni?
 • Imate soobstoječe zdravstvene težave? Ste izpostavljeni večjemu tveganju za kakšno bolezen?
 • Potrebujete kofein, da preživite dan?
 • Ali na dneve ko ne delate, spite dlje kot med delavniki?

 

Za sledenje samim sebi, ali spite dovolj ali ne, bi vam svetovali, da poskusiti slediti svojim spalnim navadam s pomočjo katere izmed aplikacij na telefonu ali pametni uri ali pa preprosto pišete svoj lastni dnevnik spanja. Tako boste najlažje opazili trend spanja, ki mu sledite in presodili ali spite dovolj ali ne.

Če se ponoči pogosto zbujate in/ali se zjutraj zbujate utrujeni, je čas, da poiščete vzrok temu. Razmislite o svojem načinu življenja (se premalo gibamo, spijemo preveč kofeina, je naša prehrana neustrezna, itd.) in ga poskusite spremeniti na bolje. Poleg tega preverite kvaliteto vašega ležišča oz. postelje in jo po potrebi zamenjajte. Za globlji spanec bi vsekakor priporočali vodno posteljo Lectus.

koliko-ur-spanja-potrebujemo-infografika-1

Zdrav spanec – kvantiteta in kvaliteta

In čeprav je količina spanja ključni del zdravega spanca, ni edina pomembna postavka zdravega imunskega sistema. Prav tako moramo biti pozorni na kvaliteto spanja. Zato je pomembno, da si zagotovite dovolj spanja v enem kosu v nočnem času. Večkratno spanje v manjših časovnih razmikih namreč ni tako kvalitetno, kot spanje v enem kosu. Popoldanski počitek namreč ni nadomestek za 8 urni nočni spanec.

Ali veste kolikor ur spanja bi potrebovali, če bi spali na vodni postelji?

Tega točno ne vemo. Vemo pa, da bo vaš spanec lahko krajši in globlji.  Vaše telo pa se bo regeneriralo hitreje. Naše telo se najboljše regenerira na vodni postelji, saj na njej ne čuti točkastih pritiskov. To pomeni, da na mestih, kjer bi na klasičnem ležišču čutili pritiske, jih na vodni postelji ne. Vodo v teh predelih namreč izpodrine in nas podpre točno tam, kjer oporo potrebujemo. Tako do opore pridemo tudi na predelih telesa, kjer je pri klasičnem ležišču nikoli ne bomo mogli dobiti (npr. v predelu med lopaticama)

Zaradi pravilne, 100 % podpore telesa v vseh predelih, nimamo potrebe po obračanju oz. je ta potreba veliko manjša. Ni skrbi, da bi nam npr. zaspala roka ali bi nas bolel kateri drug del telesa. Zaradi manj obračanja pa se telo manjkrat prebudi in je njegova regeneracija posledično boljša.

Vsaka vodna postelja pa je tudi ogrevana. To pomeni, da se zvečer uležete v toplo posteljo in vaše telo ne izgublja časa z ogrevanjem okolice tik pred spanjem, kot se to dogaja pri klasičnem ležišču. To pomeni, da na vodni postelji zaspimo hitreje, regeneracija pa je že od začetka spanja boljša. Tudi ponoči se manj zbujamo zaradi pokrivanja in odkrivanja, kot se to pogosto dogaja pri klasičnih ležiščih. Še en razlog več, zakaj imamo tako radi vodne postelje Lectus.

BoxSpring postelja Air, udobje na vodni postelji Lectus

Če za svoje spanje ne uporabljate vodne postelje, vam svetujemo da se toliko bolj poslužujete splošnih zdravih spalnih navad in ustrezne higiene spanja, ki jo priporoča stroka:

 • Vsak dan se držite enakega urnika spanja, tudi ob vikendih.
 • Ustvarite si večerno rutino, da boste lažje in hitreje zaspali.
 • Izberite ležišče, ki vam nudi zadostno podporo. Poleg tega poskrbite za kvaliteten vzglavnik (svetujemo anatomski vzglavnik Leticia) in odejo (če ravno iščete novo, vam svetujemo prešito odejo ClimaBalance BedTime).
 • Odstranite vse potencialne motnje zvoka in svetlobe ter poskrbite za idealno temperaturo vaše spalnice.
 • Prekinite povezave z elektronskimi napravami, kot so mobilni telefoni in prenosniki pol ure ali več pred spanjem. Zasloni elektronskih naprav namreč oddajajo modro svetlobo, ki motijo našo notranjo, biološko uro. V kolikor naprave vseeno morate uporabljati, svetujemo, da modro svetlobo nekaj ur pred spanjem izklopite in jo nastavite na oranžno.
 • Skrbno spremljajte vnos kofeina in alkohola in se trudite, da jih ne zaužijete v urah pred spanjem.
 • Previdno z večerjo.

Zakaj je pomembno koliko ur spanja nudite samemu sebi?

Pomanjkanje spanca se namreč akumulira in to celoto primanjkljaja spanja imenujemo spalni dolg. In tega dolga ne moremo nikoli nadomestiti, tudi če po neprespani noči, naslednji dan spimo dlje. Lahko nadoknadimo izgubljene kilograme in še marsikaj drugega, vendar pri spanju to žal ne gre. Zato je še toliko bolj pomembno, da je zdravo spanje navada, ki je ne preskočimo.

Sledite torej navedenim priporočilom ter poiščite svojo idealno formulo za zdrav in kvaliteten spanec. Poleg tega razmislite, kakšnemu notranjemu ritmu sledi vaše telo. Cirkadiani ritem je namreč pomemben del vašega imunskega sistema in prav je, da mu posvetite zadostno količino pozornosti.

Če pa imate s spanjem resne težave (najsi bodo to težave z dihanjem, spalna apneja, potenje med spanjem, itd.) pa priporočamo, da ugotovite vzrok težave in jih poskusite odpraviti oziroma se o težavah posvetujte s svojim zdravnikom.

Posledice pomanjkanja spanja

Pomanjkanje spanja je lahko kratkoročno ali dolgoročno. Pri kratkoročnem pomanjkanju spanja bo naše telo podvrženo:

 • Padcu imunskega sistema (kar 50 % večja verjetnost za okužbe),
 • Nižji koncentraciji,
 • Razdražljivosti in večji verjetnosti za prepir,
 • Večji verjetnosti za glavobol in migreno,
 • Večji verjetnosti, da bomo jedli manj zdravo hrano,
 • Večji verjetnosti za poškodbe tako pri športu kot pri delu,
 • Večji verjetnosti za prometno nesrečo, itd.

 

Dolgoročno pomanjkanje spanja prinaša še hujše posledice za telo, kot na primer nespečnost, srčno-žilna obolenja, rak, psihosomatske motnje, diabetes, … Kronična utrujenost pač ni nekaj, kar bi si človek želel, zato poskrbite za vsakodnevni zdrav spanec in ustrezno regeneracijo telesa.

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.