Med 22. in 26. marcem vas vabimo, da obiščete sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Našli nas boste v dvorani A2. Več o sejmu >>
sodobne princese
V današnjem času bi pravljici o princeski, ki jo je grozno žulilo zrno graha skozi sedem žimnic, kazalo dodati resnično zgodbo o bolj ali manj pravljičnih ljudeh na prav nepravljičnih žimnicah polnih pršic.
Tako zaželjena in priljubljena, pribežališče toplote, počitka, sanj in miru, lahko naša postelja dobesedno mrgoli od malih zverinic, ki pod mikroskopom izgledajo kot prazgodovinske pošasti.Pršice, ki živijo v hišnem prahu, čvrsto oprijemajoč se vlaken v žimnicah in tekstilnih oblogah, odejah, preprogah in zavesah, obožujejo zlasti posteljo. Tam je obilo hrane, odmrlih poroženelih celic človeške kože, tam je toplo in vlažno. Odlično zanje. Malo manj odlično pa za osebe, ki na tej postelji iščejo počitek.otrok tečeDanes strokovnjaki alergologi ocenjujejo, da  je skoraj tretjina ljudi alergičnih (preobčutljivih) na nek alergen iz okolja. Med njimi ima pršica zelo pomembno mesto zlasti pri ljudeh, ki se jim alergija izraža s simptomi s področja zgornjih in spodnjih dihalnih poti. Kihanje, izcedek iz nosu, kašelj in v najhujših primerih celo težko dihanje in astmatični napad so odraz tistih sodobnih grahkov v žimnicah, ki lahko vodijo v stalne zdravstvene težave.

Pršice – kako se jih znebiti?

Toplotna obdelava nad 60 stopinj celzija ali pod ničlo, kemično čiščenje pridejo v poštev pri manjših, predvsem dekorativnih kosih v našem stanovanju, kaj pa žimnica?Zaradi težav z dihali sem tudi sama pršicam napovedala vojno že pred leti. S pomočjo globinskega sesalca za prah, blazinami v zmrzovalni skrinji, posebnim posteljnim perilom, prevlekami za žimnico (udobju ne ravno najbolj v prid)  sem dobila marsikatero bitko. Vojne nikoli. Potem sem se na enem od pohištvenih sejmov podrobneje seznanila s konceptom vodnih postelj. Popolnoma drugače od moje predstave kotaljenja na balonu polnem vode me je fleksibilna počivalna podlaga, ki jo ponuja vodno jedro, popolnoma očarala. Skupaj z dejstvom, da pršice v tem vodnem jedru nikakor ne morejo živeti. Prevleko z lahkoto odstranim in jo nesem v pranje ali kemično čiščenje.In še nekaj. Ob današnjem tempu življenja in številnih obremenitvah je še kako pomembno, da je tistih nekaj ur, ki nam jih je dano nameniti počitku, resnično kvalitetnih. Spočitost in sproščenost omogočata višjo zavetost za delo in storilnosti, pozitivno razpoloženje in uživanje prostega časa. S tem je tudi kvaliteta življenja boljša, mi pa smo bolj prijazni in zadovoljni.

Karmen Jan, dr. med.

Karmen Jan

Specialist internist – pulmolog in alergolog

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.