Charlie Hall, izumitelj vodne postelje

Pisalo se je leto 1968 – poletje ljubezni, vojna v Vietnamu, umre Martin Luther King JR, hladna vojna, svetovni protesti proti nespametnim vojnam, v zraku je čutiti spremembe, mladi kupujejo plošče Beatlov in Rolling Stones, hipiji in otroci cvetja … si lahko približnost predstavljate tisti čas? Nekje med vsem tem hrupom, tekom in vpitjem je mladeniču iz Kalifornije uspelo nekaj, kar bo kmalu postalo svetovni hit. Izdelal je moderno vodno posteljo, ki je bila osnova vsem, ki jih poznamo danes.

Na seznamu patentiranih izdelkov Charlieja Halla bi našli mnogo reči, od napihljivih kajakov do solarne prhe. A najbolj zanimiva je vsekakor vodna postelja, ki letos slavi 50 let odkar je v sodobni obliki ugledala luč sveta.

V juliju 2017 se je naša ekipa odpravila preko luže, natančneje v Seattle, in tam obiskala izumitelja vodne postelje. S Charliejem smo poklepetali o začetku, o takratnem času in razlogu, zakaj je vodna postelja postala tako razvpita predvsem v povezavi z dogajanjem ’med rjuhami’.

In kako se je vse skupaj začelo?

Že vse svoje življenje sem oblikovalec. Vodne postelje so naredile moje življenje čudovito. In veste, to je tudi najbolj zabaven izdelek, ki sem ga kdajkoli naredil. Kot študent sem moral delati na projektu, ki je vključeval človeško udobje. Sprva sem izdelal stol iz škrobnatega materiala, bil je zelo udoben, ampak vedno globlje in globlje si se pogrezal. Zato sem se odločil, da stol očitno ni praktičen, ampak postelja, postelja pa bi lahko bila bolj udobna.

Charlie na vodni postelji spi že …

No, v postelji spim že 50 let in vsako jutro se zbudim odlično naspan.

Ali ste vedeli, da…

… je tudi Hugh Hefner naročil vodno posteljo? Dostavili smo jo v Chicago, v Playboyev dvorec. Ja, to je bil pravi hit. Postelja je bila obdana z zelenim žametom.

Spoznajte izumitelja vodnih postelj!

Med našim klepetanjem v Seattlu smo seveda posneli tudi kratek film. Oglejte si ga in spoznajte g. Halla, ki je za vedno spremenil naš način spanja!