Med 22. in 26. marcem vas vabimo, da obiščete sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Našli nas boste v dvorani A2. Več o sejmu >>

Najpogostejša vprašanja in odgovori

Vsak uporabnik najde svoje prednosti spanja na vodni postelji. A najpogosteje pohvalijo:

 • boljšo podporo telesu (zjutraj se zbudijo resnično spočiti, bolečine v hrbtenici se zmanjšajo ali izginejo),
 • prijetnejše ležanje (tudi v primerih daljšega počitka, npr. v času bolezni),
 • vedno prijetno temperaturo postelje,
 • higieničnost (prevleka je pralna, vodno jedro se obriše z vlažno krpo, ni težav s pršicami ipd.) ter
 • dolgo življenjsko dobo.

Popularnost vodnih postelj tako neprestano narašča. V zadnjih 40 letih se je po svetu prodalo že več kot 80 milijonov vodnih postelj, na njih pa uživa več kot 140 milijonov ljudi.

Seveda. Vodno posteljo lahko običajno vgradimo v vsako posteljno ogrodje. Če vas zanima, ali je za to primerno tudi vaše domače posteljno ogrodje, vas lahko obišče naša strokovna ekipa mizarjev in monterjev in opravijo brezplačni ogled.

Pa brez skrbi. Celotno delo opravijo v copatih, zato ne bodo uničili vašega parketa ali umazali preprog in tapisonov. Vse, kar bodo pustili pri vas, so informacije, ki jih potrebujete.

Skoraj vsak, ki kupuje vodno posteljo, nam zastavi vprašanje glede možnosti spusta in naš odgovor je, da žal vsaka vodna postelja enkrat spusti. Če do tega pride, se voda iz vodnega jedra izteka v varnostni bazen in NE na vaša tla. Ko to opazite, lahko vodno jedro popravite sami s setom za prvo pomoč in priloženimi navodili, ali nas pokličete, da organiziramo obisk našega serviserja na vašem domu. Težavo bo hitro odpravil, vi pa boste lahko nadaljevali s spanjem na svoji vodni postelji.

Nekateri se bojijo negativnega vpliva vode, drugi električnih naprav v vodni postelji. Razlogi za strah so popolnoma odveč.

Resnica je, da lahko na telo negativno vpliva le tekoča mrzla voda, ki povzroča ionizirajoče tokove. Topla, stoječa voda, ki se nahaja v vodni postelji Lectus, je enako neškodljiva kot vodni bazeni v termalnih toplicah. Toploto daje vgrajeni grelec, ki ima moč 300 W, a je kakršenkoli strah pred elektriko popolnoma odveč. Voda in električni tok sta namreč trikratno ločena.

Vodno jedro ogreva vgrajeni grelec, ki ima moč 300 W. V povprečju greje le 2 uri na dan, saj je vodna postelja izredno dobro izolirana, zato uspešno zadržuje toploto, ki jo grelec sprošča med delovanjem. Dnevna poraba grelca je zato približno 0,6 kWh elektrike, poraba pa je odvisna od temperature v spalnici, velikosti postelje in tega, ali je postelja postlana ali ne.

Postelja je odlično izoliran sistem, zato izpad elektrike ne predstavlja nobenega problema, četudi izpad traja več dni, sploh če boste posteljo pokrili z odejo. Vseeno namerno izklapljanje grelca ni priporočljivo, saj je ohranjanje stalne temperature bolj varčno in postelji prijazno. Najnižja priporočena temperatura postelje je 26 °C.

Vodne postelje so na prvi pogled dražje od klasičnih ležišč. Vendar samo na prvi pogled, saj so cene kakovostnih klasičnih ležišč danes primerljive cenam kakovostnih vodnih postelj. V Sloveniji se cene gibljejo od 1.700 EUR do 4.000 EUR, v tujini pa bi zanjo odšteli tudi več.

Če pogledamo, da je  življenjska doba vodne postelje od 2- do 3-krat daljša od življenjske dobe klasičnega ležišča, lahko naredimo zaključek, da je vodna postelja lahko dejansko cenejša od kakovostnega klasičnega ležišča.

Številni se bojijo »morske bolezni«, ki naj bi bila povezana z valovanjem vodnega jedra, a so vodne postelje Lectus v resnici zelo prijazne tudi tistim, ki nemirno spijo ali imajo težave z valovanjem. Vsa vodna jedra imajo namreč vgrajene dušilce valovanja, ki zagotavljajo, da voda neha valovati v istem trenutku, ko se umirite vi.

Tudi svojega partnerja ne boste zbudili, če boste vstali sredi noči, saj sta vodni jedri zakonske postelje ločeni. Če bi hoteli, da se bo partner predramil, boste morali v posteljo dobesedno skočiti.

Ali bi se bali, da se bodo tla vaše spalnice vdrla, če bi vanjo stopilo 6 do 7 odraslih ljudi? Verjetno ne.

No, njihova skupna teža je približno enaka teži vodne postelje, ki se giblje od 400 do 600 kg. Le da je sila, ki jo odrasel človek naredi na tla pod njim, večja kot sila postelje, ki je porazdeljena na nekaj kvadratnih metrov, zato vam sploh ni treba skrbeti. Če se o ustreznosti tal vseeno želite dodatno prepričati, lahko za profesionalni izračun ustreznosti tal najamete poklicnega statika.

Pri Lectusu velja garancija na vodotesnost vodnih jeder in grelni sistem 5 let, na druge dele vodne postelje pa 1 leto.

Lectus vam, kot vsak dober prodajalec, ponuja tudi garancijo varnega nakupa. To pomeni, da lahko posteljo vrnete v določenem številu dni od nakupa, če bi opazili, da vam postelja nikakor ne ustreza. Ob tem naj dodamo, da so primeri uveljavljanja te garancije zelo redki. V Sloveniji tako vračila znašajo le okrog 0,5 % prodaje, kar je precej manj od 1 % evropskega in 4 % ameriškega povprečja.

Vzdrževanje vodne postelje je dokaj enostavno. Enkrat letno v vodno jedro dodate Regenerator, sredstvo za vzdrževanje vode in ohranjanje vinila, sicer pa posteljo negujete po potrebi.

Vodno jedro lahko preprosto očistite z vlažno krpo ali s posebnim čistilom za vodna jedra, prevleko pa operete v pralnem stroju ali v čistilnici. Še manj dela pri vsem tem boste imeli, če boste na vsako vodno jedro namestili rjuho za vodno jedro. Vpila bo vaš pot, zadržala odmrlo kožo in vam prihranila čas pri čiščenju.

Od tega, kako boste z njo ravnali, je odvisna tudi njena življenjska doba.

Vsi kupci, ki so nas to vprašali pred nakupom, so z veseljem odkrili, da je vodna postelja izredno udobna za ljubljenje. Ker se vam prilagaja v vsakem položaju, je celo prijetnejša kot navadna postelja, njeni nesporni prednosti pa sta tudi neprekinjena površina ležišča in hidravlična lastnost vodnega jedra.

Še preden je vodna postelja doživela prodor pri potrošnikih, so jo že nekaj časa uporabljali v različnih medicinskih ustanovah. Odkrili so, da ima navidezna breztežnost v vodni postelji pomemben in pozitiven vpliv pri zdravljenju človeka. Tako so npr. pri preprečevanju in zdravljenju preležanin in pri oskrbi težkih opeklin dosegli velik napredek. Enakomerna podpora brez pritiskov in toplota vodne postelje so enako pomembni vidiki pri revmatičnih in artritičnih bolnikih, kot tudi pri ljudeh, ki trpijo zaradi različnih bolečin v hrbtu. Še naprej se vodne postelje uporabljajo pri negi nedonošenčkov in so hkrati veliko olajšanje ženskam v času nosečnosti.

Tudi med astmatiki in alergiki je priljubljena, saj je vodna postelja zaradi ogrevanja vedno suha. Če je suha, v njej ni vlage in zato ni primernega okolja za razvoj in zadrževanje hišnih pršic.

Vodna postelja za dojenčka ni nevarna. Vendar pa enako kot velja za spanje dojenčkov na klasičnem ležišču, priporočamo, da je med ležanjem dojenčka na vodni postelji v njegovi bližini odrasla oseba. Vodna postelja sama po sebi ni narejena za dojenčke, zato je bolj namenjena dnevnemu počitku, dojenju in crkljanju kot pa celodnevnemu spanju dojenčka. Več o tej temi: https://www.lectus.si/spanje-otrok-na-vodni-postelji/ 

Dimenzije vodnih postelj se razlikujejo med ponudniki. Pri Lectusu so na voljo standardne in nestandardne dimenzije enojnih in zakonskih
vodnih postelj. Med standardnimi dimenzijami lahko izbirate:

 •  90×200,
 • 100×200,
 • 140×200,
 • 160×200,
 • 180×200,
 • 180×210,
 • 180×220,
 • 200×200,
 • 200×220.

Med nestandardnimi dimenzijami pa so na voljo:

 • 100×210,
 • 110×200,
 • 110×220,
 • 160×210.

Pretrdo ali premehko ležišče NI ustrezno za zdravo in udobno spanje. V primeru pretrdega ležišča gre za prekomerno obremenitev določenih delov telesa, kjer prihaja do motenj krvnega obtoka in bolečih sklepov. Poleg tega se pretrdo ležišče ne poda telesu in ne zagotavlja ustrezne podpore vbočenih predelov (ledveni predel in predel vratu). Glede trdote lahko zapišemo, da je zdrava ravno pravšnja trdota ležišča. Takšna, ki odgovarja vsakemu posamezniku glede na njegove telesne lastnosti, spalni položaj in morebitne zdravstvene posebnosti. Za nekoga je lahko eno ležišče pretrdo, za drugega pa premehko. Teh težav pri vodni postelji ni. Na prvi pogled deluje mehka, saj se vam med obračanjem sproti prilagaja. Ko pa ležite na njej s celim telesom, govorimo o idealni trdoti na pravih mestih, ki ustreza samo vam.

Življenjska doba vodnih postelj je običajno lahko 2- do 3-krat daljša od klasičnega ležišča.

Teža zakonske vodne postelje znaša približno 450 kg. V standardni vodni postelji velikosti 180×200 cm je približno 400 litrov vode. Teža vseh ostalih komponent (okvir, prevleka, podstavek) pa znaša 40-45 kg. Iz tega podatka lahko izračunamo, da bi bila obremenitev tal okvirno 125 kg na kvadratni meter, kar je enako teži večjih hladilnikov.

Vode v vodnih posteljah ne menjamo. Menja se le v primeru selitve oz. če želimo posteljo prestaviti v drugo sobo. Ker je voda v vodnih jedrih precej dolgo časa, je potrebno enkrat letno dodati Regenerator, sredstvo proti nastajanju alg in razvoju mikroorganizmov.

Vodno posteljo lahko premikamo, a moramo pred tem izprazniti vodna jedra. Če bi vodno posteljo premikali s potiskanjem, bi lahko napravili precej škode. Nosilni križi znotraj podstavka ne bi bili več pravilno razporejeni ali bi bili celo nagnjeni, zato bi bila varna postavitev postelje vprašljiva.

Da. Razlog je potenje med spanjem, pot pa se nabira v postelji. Pri klasičnem ležišču, ki je vstavljeno v posteljni okvir z letvicami, zrak lahko kroži in na tak način suši ležišče. Pri vodni postelji pa je drugače in so ogrevana vodna jedra tista, ki sušijo notranjost vodne postelje. To dodatno pozitivno vpliva še na hitrejšo regeneracijo telesa.

Da, vodna postelja ima nekaj slabosti:

 1. Vodne postelje ne smemo premikati s potiskanjem. Če jo želimo premakniti, moramo najprej izprazniti vodna jedra.
 2. Vodna postelja potrebuje redno vzdrževanje in čiščenje. V vodna jedra je potrebno enkrat letno vliti Regenerator ter nekajkrat letno pobrisati površino vodnih jeder. Kar pomeni, da imamo malce več dela, kot z drugimi ležišči. Po drugi strani pa ta slabost večini predstavlja prednost, saj na tak način sebi zagotovite udobno in zdravo spanje v čisti postelji.
 3. Strošek elektrike je približno 50 EUR na leto. Ti stroški nastanejo, ker mora biti vodna postelja ogrevana skozi celo leto.

V primeru selitve je potrebno posteljo izprazniti in jo na novi lokaciji ponovno napolniti. Postopek je preprost, če se držite navodil proizvajalca in ga lahko izvedete tudi sami. Za praznjenje vodne postelje je potrebna črpalka za vodo. Če je nimate doma, manjka pa vam tudi ostala oprema, si vse to lahko izposodite v trgovini z vodnimi posteljami. Večina boljših ponudnikov proti plačilu nudi tudi storitev selitve postelje.

V vodno posteljo enkrat letno vlijemo Regenerator, sredstvo, ki preprečuje razvoj mikroorganizmov. S tem dosegamo, da je voda minimalno »živa«. Seveda jo vsakokrat, ko vodo dolijemo zaradi nastavitve trdote, malo »poživimo«. Posledica je nova količina mikroorganizmov, ki povzročajo nastanek zračnih mehurčkov, ki so običajni spremljevalec vodne postelje.

Da. Ker je postelja modularno sestavljena, se lahko zamenja katerikoli sestavni del vodne postelje. Dobava sestavnega dela ter možnost menjave sta odvisna od politike podjetja. Vsekakor je potrebno pred nakupom preveriti, če ponudnik nudi možnost obnove vodne postelje in če imajo svojo servisno službo.

To je mogoče, vendar ne pri vseh ponudnikih. V Spalnem centru Maremico lahko izdelamo tako imenovano hibridno ležišče, ki ga na eni strani sestavlja vodno jedro Lectus, na drugi pa klasično modularno ležišče Leticia.

Kakovostna vodna postelja se lahko pohvali z lastnostmi, s katerimi se klasično ležišče žal nikoli ne bo moglo:

 1. Optimalna podpora od prvega do zadnjega dne.
 2. Odlično vzdrževanje higiene postelje. Snemljivo zgornjo prevleko lahko operemo, notranjost pa pobrišemo in na tak način odstranimo odmrlo kožo in soli, ki jih med spanjem izločimo iz telesa s potenjem.
 3. Toplota, ki ohranja ležišče suho in prispeva k hitrejši regeneraciji telesa.

To vprašanje je potrebno nasloviti na radiesteziste in bioenergetike. Voda v vodni postelji vsekakor nima sevanja, ker stoječa masa vode nima kinetične energije, ki je pogoj za škodljivo delovanje na človeka. Pri podzemeljskih vodnih tokovih, ki so običajno izvor zemeljskega sevanja, gre za tekočo vodo, ki ima zaradi svojega premikanja določeno kinetično energijo. Voda pa zaradi vsebnosti različnih delcev generira negativna zemeljska sevanja. Vodna postelja je z radiestezijskega vidika neoporečen izdelek.

Spite kot v sanjah.
Kako spati bolje, izveste v prestižnem katalogu Spalnega centra Maremico.

Vse o zdravem spanju je zbrano na enem mestu. Dobite ga brezplačno, tudi poštnino plačamo mi.

Katalog vodne postelje Lectus

Spite kot v sanjah.
Kako spati bolje, izveste v prestižnem katalogu Spalnega centra Maremico.

Vse o zdravem spanju je zbrano na enem mestu. Dobite ga brezplačno, tudi poštnino plačamo mi.

Katalog vodne postelje Lectus

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.