Kaj je spanec?

Spanec je naravno telesno stanje ki se pojavlja znotraj 24-urnega cikla dneva. Spanec več kot počitek, saj je to čas, v katerem se telo obnavlja, utrjuje spomine in kopiči energijo. Čeprav se v času spanja ne zavedamo svoje okolice, v telesu potekajo številni procesi, ki so nujni za normalno delovanje človeka. V povprečju prespimo od 6 do 9 ur na noč, kar pomeni približno tretjino svojega življenja!
V času spanja gremo skozi štiri ali pet ciklov spanja, od katerih vsak traja približno devetdeset minut. Vsak cikel je razdeljen na naslednje faze: dremavost, rahel spanec, dve stopnji globokega spanja in spanec REM.

1. faza: dremavost
To je čas prehoda iz budnega stanja v spanje. Možganski valovi in mišična dejavnost se začnejo upočasnjevati, značilni pa so tudi nenandni mišični krči ali občutek padanja.

2. faza: obdobje rahlega spanca
V tej fazi se očesno gibanje ustavi, možganski valovi pa se upočasnijo. Srčni utrip se upočasni in telesna temperatura se zniža.

3. in 4. faza: obdobje globjega oziroma valovitega spanca
V tej fazi krvi pritisk pade, dihanje se upočasni in telesna temperatura se še bolj zniža. To je faza globokega in krepčilnega spanca. Primanjkljaj te faze spanja povzroči zaspanost sledeči dan.

5. faza: spanje REM
To je dejavna faza spanja, za katero je značilna intenzivna možganska aktivnost. Možganski valovi so hitri in neusklajeni, dihanje postane hitrejše in plitko, srčni utrip se pospeši in krvni pritisk naraste. To je faza, v kateri se pojavlja največ sanj.