nosečnice in vodna postelja

Žensko telo v 40 tednih nosečnosti doživlja neverjetne spremembe. Ne samo, da vse hlače zaradi rasti trebuha postanejo premajhne, tukaj je še ogromno majhnih sprememb, ki niso vidne na prvo oko. In kako v zgodbo vstopi vodna postelja?

Estrogen, progesteron in relaksin

To so trije hormoni, ki so najbolj na delu v času nosečnosti in povzročajo celo vrsto premikov v nosečkinem telesu. Tako na primer zadržujejo vodo in natrij v telesu, pripravijo prsi na tvorbo mleka, povečajo količino maščobnega tkiva in zvišajo telesno temperaturo. Ali ste vedeli, da se zaradi povečanega delovanja poveča celo srce?

Spremeni se težišče telesa

nosečnice in vodna postelja

Takšnih in drugačnih sprememb je v telesu še veliko več. A tisto, kar se najbolj opazi, je sprememba v težišču telesa. Rastoč trebuh in povečane prsi premaknejo težišče telesa naprej in navzgor, nosečnica pa zato teži k nagibanju nazaj. V ledvenem delu nastane krivina, ki se z meseci samo še povečuje. Težo telesa prevzamejo pete, ramena se zvrnejo naprej, vedno bolj izbočen je tudi trebuh in zato naprej potisnemo še glavo. Sicer pri hoji temu težko pomagamo, a nastala nepravilna drža vodi k bolečinam v hrbtenici.

 

Vodna postelja zmanjšuje nastale pritiske

Voda v vodnih jedrih postelje poskrbi za razporejanje pritiskov točno tako, kot to diktira telo. Zato bo vodna postelja razbremenila že tako utrujeno telo nosečnice in zmanjšala pritisk na obremenjene kolke in

hrbtenico. To pove tudi Ziljana Križaj, dr. med., spec. gin:

’’Nosečnice v drugi polovici se mi večkrat pritožujejo, da v postelji ne najdejo ustreznega položaja in so zato neprespane in utrujene. Najbolj jim odgovarja spanje na levem boku. Na vodni postelji so vsekakor že na tako obremenjenih kolkih in hrbtenici pritiski manjši, zato je spanec nosečnic trdnejši in ležanje prijetnejše.’’

Priporoča tudi Metka Albreht!

Metka Albreht

Na vodno posteljo prisega tudi znana Slovenka, fotomodel, stilistka in maratonka, Metka Albreht:

’’Do menjave ležišča je prišlo spontano, predvsem v povezavi z nosečnostjo. Že v prvi nosečnosti sem si rekla: »Joj, zakaj nimamo vodne postelje?« Predvsem zaradi trebuščka, ki je med nosečnostjo vsak mesec večji in zna malo ovirati. Enostavno sem se navdušila nad njo!’’ (2014)

Preverite modele vodnih postelj in zase izberite tistega, ki bi vam najbolj ustrezal. Svoje nosečniške dni in noči pa si lahko olajšate tudi s posebno oblikovano blazino My7. To je podporna blazina, ki vzpostavlja ravnovesje hrbtenice in dodatno sprošča telo. Blazino My7 si lahko ogledate tukaj!

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Vabljeni na
sejem Dom

Med 6. in 10. marcem imate priložnost, da spoznate vodne postelje Lectus in postelje BoxSpring na sejmu Dom na Gospodarskem Razstavišču (Kocka A2) in izkoristite sejemske ugodnosti. Ugodnosti boste v tem času deležni tudi v Spalnem centru Maremico v ljubljanskih Črnučah.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.