Ste se kdaj vprašali, koliko tehta slon in koliko vzdrži vodna postelja?

Sloni s svojo težo spominjajo na starodavne živali, ki živijo v neprehodnih džunglah in prostranih savanah. Od nekdaj predstavljajo simbol trdnosti, varnosti in premišljenosti. Zaradi sposobnosti hitrega učenja, jih je človek hitro podredil in izuril sebi v prid.

Oglejte si video prispevek iz leta 1996, ko so vodno posteljo preizkusili sloni.

Sloni so na Daljnem vzhodu še danes zelo cenjena delovna sila in prijatelji gozdarjev, ki delajo v vlažnih tropskih gozdovih. Zaradi njihove izredne previdnosti so slone velikokrat pošiljali na neznana področja in opazovali njihovo vedenje v novem okolju. Ker so sloni ljudem simpatični, jih je moč najti v vseh večjih cirkusih. Eden takšnih je tudi svetovno znan cirkus Moire Orfej, ki je že večkrat gostoval v Ljubljani.

Vsak, ki je kadarkoli stal pred vodno posteljo, si je zastavil vprašanje o njeni varnosti, saj je ob ´vodi´ najprej pomislil na poplavljeno spalnico. Sloni so bili brez dvoma najprimernejši za preizkus trpežnosti Lectusovih vodnih jeder. Tako se je aprila 1996 v cirkuški areni Moire Orfej odvijala prav posebna predstava, kateri so prisostvovali skoraj vsi slovenski mediji. Nad atrakcijo so bili najbolj navdušeni novinarji in snemalci TV Slovenija in POP TV.

Trije sloni na vodni postelji

Predstava se je začela z enim odraslim slonom, ki ga je dreser privedel v areno. Odrasel slon meri pet do šest metrov in v povprečju tehta okoli pet ton. Postelja je bila pripravljena na preizkus v sredini arene in je v dveh ločenih vodnih jedrih vsebovala 460 litrov vode, kolikor je običajna količina za zakonsko dimenzijo. Dreser je namignil slonu, naj stopi na vodno posteljo LECTUS, vendar je slon podlago, na katero naj bi stopil, najprej preveril z rilcem in nato še potipal z nogo. Šele ko se je prepričal, da je vodna postelja LECTUS varna in dovolj trdna zanj, je nanjo stopil z vso svojo težo. Zaradi fizikalne lastnosti vode, da ni stisljiva in se ob pritisku umakne, se je slonova noga nekoliko pogreznila. Po preizkusu z nogo se je nanjo brez oklevanja usedel ter navihano dvignil rilec in prednje noge v zrak. V tem trenutku je bila predstava popolna, postelja pa je ostala nepoškodovana.

V nadaljevanju sta vzdržljivost vodne postelje LECTUS hkrati preizkusila dva slona, ki sta se en za drugim usedla vsak na svoje vodno jedro. Izgledala sta kot zakonski par, ki se odpravlja na zaslužen počitek ob koncu dneva. Tudi pod njuno skupno težo vodna postelja LECTUS ni popustila in je ostala cela.

Za zaključek so na vodno posteljo stopili kar trije sloni in ponovno potrdili, da je vodna postelja vzdržljiva in varna tudi ob zelo velikih obremenitvah. Vodna postelja LECTUS prenese šest ton obremenitve naenkrat. Da je to res, so dokazali trije stoječi sloni, prepričali pa so se lahko tudi prisotni novinarji, ko so ob zaključku pogledali odgrnjeno posteljo in videli, da pod vsemi pritiski ni spustila niti kapljice vode.

Predstava je bila s tem končana, sleherni gledalec pa je dobil odgovor na svoja vprašanja o vzdržljivosti vodne postelje LECTUS.