vodna postelja lectus higiena in cistoca

Jedro za vodno posteljo Lectus

Osnova vodne postelje Lectus je njeno vodno jedro. V tem članku smo zbrali nasvete, kaj storiti, če pride do spusta vodnega jedra, kako se lotiti menjave vodnega jedra, kako prazniti oz. napolniti vodno jedro in kaj lahko preventivno storite, da podaljšate življenjsko dobo jeder svoje vodne postelje Lectus.

Kazalo

Spust vodnega jedra – kaj storiti?

Če pride do spusta vodne postelje Lectus lahko ostanete mirni. Vodno jedro je namreč obdano z varnostnim bazenom, ki preprečuje razlitje vode po spalnici. Ob spustu najprej snemite prevleko vodne postelje in med varnostnim bazenom ter vodnim jedrom vstavimo/umestimo brisače, ki bodo sproti vpile vodo, ki je prišla iz jedra. Odvečno vodo še dodatno pobrišite, da je notranjost v okolici spusta čim bolj suha.

!! Vodnega jedra ne privzdigujte, da bi pobrisali vlago pod njim. Z dvigovanjem lahko premaknete dušilce v vodnem jedru, kar lahko vpliva na udobje pri spanju. Vodo pobrišite le do tja, do kamor sežete z roko. Preostala vlaga se bo kmalu posušila, saj so vodna jedra ogrevana.

Vode iz vodnega jedra ne praznite. Popravilo se običajno izvede pri polnem jedru.

Nato se lotite sanacije spusta. V večini primerov, vam je ekipa Lectus ob montaži vodne postelje Lectus, pustila »set za popravilo vodnih jeder«. Nahaja se med varnostnim bazenom in zunanjo prevleko postelje, ob vzglavju. Pretipajte ta del in ga najdite. Če ga nimate, ga naročite v spletni trgovini Maremico ali kupite osebno v Spalnem centru Maremico.

sanacijski paket vodne postelje
Sanacijski paket za popravilo spusta se nahaja
med varnostnim bazenom in zunanjo prevleko postelje.

Nato poiščite mesto spusta. Luknjica je navadno izjemno majhna in voda prihaja ven v kapljicah. Da jo najdete, se je včasih potrebno nasloniti na vodno jedro, da se ustvari pritisk in tako najdete mesto, kjer voda kaplja iz jedra. Po navadi je spust na vrhu jedra, ob straneh ali na vogalih in ne na dnu. Izogibajte se dvigovanju jeder, saj lahko poškodujete dušilce, ki se nahajajo v njih.

Ko najdete mesto spusta, v jedro spustite veliko zraka in mesto, kjer je poškodba, dvignite nad vodno gladino, tako da je pod mestom spusta zrak in ne voda.

Izrežite dovolj velik kos vinilne zaplate, približno 2×3 cm. Mesto poškodbe temeljito obrišite s suho krpo.

Odprite lepilo in namažite spodnji del vinilne zaplate. To je stran, ki jo boste nalepili na poškodovano vodno jedro.

Z lepilom namažite mesto poškodbe. Počakajte 30 sekund, nato vinilno zaplato zalepite na poškodovano mesto in pazite, da vmes ni zračnih mehurčkov.

Z rokami močno pritiskajte vinilno zaplato na vodno jedro neprekinjeno vsaj 10 minut.

Jedro spustite v prvotni položaj in ga pustite mirovati vsaj 2 uri. V okolici popravljenega mesta podložite suho krpo ali brisačo.

Po dveh urah preverite ali je mesto dobro popravljeno in izčrpajte zrak iz vodnega jedra.

Za lažjo predstavo si lahko ogledate video, ki smo ga posneli v ta namen.

Vse vodne postelje Lectus imajo garancijo na vodotesnost vodnih jeder 5 let. V tem času vam spust popravimo brezplačno. Če imate posteljo manj kot 5 let ali niste prepričani, koliko časa že krasi vašo spalnico, nas pokličite na 01 56 10 900 ali pišite na vzdrzevanje@maremico.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Če pri popravilu spusta potrebujete pomoč, imate dodatna vprašanja ali se vam je zataknilo, nas pokličite na 01 56 10 900 ali pišite na vzdrzevanje@maremico.si in z veseljem vam bomo pomagali.

Popravilo spusta je enostavno in večina uporabnikov vodne postelje Lectus jo reši sama. Tako se izognejo čakanju na serviserja in dodatnim stroškom. Če bi vseeno želeli, da vam spust popravi ekipa Lectus, nas pokličite na 01 56 10 900 ali pišite na vzdrzevanje@maremico.si in dogovorili se bomo za termin.

Če se je spust zgodil izven našega delovnega časa, torej v soboto po 13ih ali v nedeljo, in ni možno, da se spust popravlja v ponedeljek, se lahko obrnete na dežurni telefon 031 684 166. Cena sanacije spusta je 69 EUR.

Menjava vodnega jedra Lectus

Vodno jedro se menja iz različnih razlogov. Ne glede na vzrok, se moramo zavedati, da lahko v Spalnem centru Maremico zagotovimo novo vodno jedro samo lastnikom vodne postelje Lectus. Naša vodna jedra namreč niso kompatibilna z vodnimi posteljami ostalih blagovnih znamk.

Če se odločite za menjavo vodnega jedra, je poleg vredno razmisliti, ali bi menjali le posamezno jedro ali bi se raje odločili za celotni notranji obnovitveni paket. Vanj je že vključena menjava obeh vodnih jeder.

Notranji obnovitveni paket

Notranji obnovitveni paket vključuje menjavo dveh vodnih jeder (oz. enega, če gre za enojno vodno posteljo Lectus), varnostnega bazena, dodatno ojačitev za penasti okvir, dva ProRegeneratorja ter storitev menjave. Z notranjim obnovitvenim paketom boste poskrbeli za celostno obnovitev vaše vodne postelje.

Če vas še vedno zanima menjava posameznega vodnega jedra, pišite na vzdrzevanje@maremico.si ali pokličite na 01 56 10 900 in pripravili vam bomo informativno ponudbo.

Praznjenje/polnjenje vodnega jedra Lectus

Občasno se zgodi, da bi vodno jedro radi spraznili ali napolnili. V ta namen lahko najamete strokovno ekipo Lectus, ki to opravi namesto vas ali pa to storite sami.

Opozorilo: v času garancije vam lahko vodno jedro Lectus sprazni/napolni samo ekipa Spalnega centra Maremico. Če to naredite sami, izgubite garancijo.

Vodno posteljo Lectus lahko spraznite in/ali napolnite tudi sami (vendar ne v času garancije). Za to boste potrebovali vodno črpalko in navodila. Vodno črpalko s pripadajočo opremo si lahko izposodite v Spalnem centru Maremico.

Jedro ni spustilo, vendar ne spim več dobro. Nekaj je narobe.

Občasno se zgodi, da vodno jedro ne spusti, a na vodni postelji ne spimo več kot nekoč. Zakaj?

Vzrokov je lahko več. V vodni postelji Lectus se nahajajo tako imenovani dušilci valovanja. Njihov namen je lažji prehod iz klasičnega ležišča na vodno posteljo. Dušilci ublažijo valovanje vodne postelje, z leti pa se obrabijo. Vsak dan in vsako dodatno leto po nakupu bo občutek ležanja drugačen, a nič manj kakovosten kot ob nakupu. Pomembna je tudi informacija, da se vodni jedri v zakonskih posteljah obrabljata drugače in nikoli ne bosta isti po občutku. Na to vpliva različna teža uporabnikov, način spanja, obračanje, sedanje, vstajanje … Vse to je povsem normalno in po več časa boste na vodno posteljo že navajeni, zato spremembe ne boste močno čutili.

Vseeno pa občasno posameznikom taka sprememba ne ustreza. V tem primeru lahko poskusite vodno posteljo učvrstiti z dolivanjem vode (vendar ne prekomerno), z dodajanjem toperjev ali pa z menjavo vodnega jedra.

Če imate občutek, da vas ob spanju nekaj »žuli«, obstaja verjetnost, da so vam ponagajali prav dušilci valovanja. Lahko se namreč zgodi (redko), da se lahko dušilci valovanja, ki prosto plavajo v vodnem jedru, na podlagi pritiskov nagnetejo na eno mesto. Vzrok za tako stanje je lahko pogosto sedenje na določenem delu postelje. Če so dušilci samo nežno premaknjeni, jih lahko včasih s posebnimi gibi poravnamo v začetno stanje, v nasprotnem primeru pa je edina rešitev menjava vodnega jedra ali notranji obnovitveni paket.

Če glede vzroka svoje težave niste prepričani, nas pokličite na 01 56 10 900 ali pišite na vzdrzevanje@maremico.si in skupaj bomo poskušali odkriti težavo ter našli ustrezno rešitev.

Preventiva

Zavedati se moramo, da nobena stvar ni večna, tudi vodno jedro ne. Vzrokov za spust vodne postelje je več, nikoli pa jih ne moremo predvideti ali se jim 100% izogniti. Obstaja pa nekaj smernic, ki jim lahko sledite, da podaljšate življenjsko dobo vodnega jedra.

Čiščenje in vzdrževanje

Redno vzdrževanje je popolna osnova za dolgo življenjsko dobo vodnih jeder. Regenerator mybed – tekočino za vzdrževanje je potrebno v vodno jedro vliti enkrat letno. Če ste nam dovolili, vas bomo mi vsakoletno spomnili na vlivanje regeneratorja ali pa vam ga bomo na dom celo avtomatsko poslali. Regenerator preprečuje razvoj mikroorganizmov v jedru in mehča vinil, s čimer podaljšuje življenjsko dobo jedra. Redno vlivanje Regeneratorja mybed v vodno jedro je tudi pogoj za uveljavljanje garancije na vodotesnost vodne postelje Lectus.

Ekipa Spalnega centra Maremico pa priporoča tudi redno čiščenje vodne postelje. Na 3-4 mesece odpnite prevleko (jo sprhajte) in obrišite vodna jedra, saj so se na njih nabrali odmrla koža in soli od potenja. Za brisanje uporabite navadno krpo in vodo, od čistil pa le posebno čistilo za vodna jedra. Ne uporabljajte ostalih čistil za čiščenje doma, saj so premočna in lahko na dolgi rok pripomorejo h kakšni poškodbi vodnega jedra. Pri brisanju si lahko pomagate s čistilnimi robčki za vodna jedra ali posebnimi rokavicami za brisanje vodnih jeder, ki so na voljo za nakup v Spalnem centru Maremico. 1x letno priporočamo pranje zgornje prevleke, ki se sname z zadrgo. Pri pranju sledite navodilom na vzdrževalni etiketi. Kako se lotiti vzdrževanja vodne postelje Lectus, vam člana naše ekipe povesta in pokažeta v spodnjem videu.

Ustrezna temperatura

Naslednje priporočilo za dolgotrajnost vaše vodne postelje je vzdrževanje ustrezne temperature vode. Običajna temperatura je vse od 26 °C pa do cca 32 °C. Znotraj tega intervala lahko vsak najde svojo temperaturo in si jo prilagodi.

Vodna postelja mora biti ogrevana ves čas (tudi v poletnih mesecih) in ne priporočamo, da jo izklapljate. Tudi če postelja ni v redni uporabi, svetujemo, da je ogrevana vsaj na minimalni temperaturi 26 °C. Temperaturne spremembe namreč lahko vplivajo na življenjsko dobo vodnih jeder in toplota pa preprečuje zadrževanje vlage v postelji in s tem prepreči nastanek plesni.

Nadgradnje vodne postelje Lectus za daljšo življenjsko dobo vodnega jedra

V Spalnem centru Maremico za vodne postelje Lectus ponujamo tudi nekaj nadgradenj, ki, podaljšujejo tudi življenjsko dobo vodnih jeder ter uporabnikom nudijo dodatno udobje.

Če je še nimate, najprej razmislite o dodatni zračni prevleki Air-Tex. Naredila bo dodatno zračno plast med prevleko in vodnimi jedri za še hitrejše sušenje ležišča. še dodatno zaščitila. Poleg tega boste z njo še dodatno zaščitili vodna jedra.

Naslednja priporočena in pogosto izbrana nadgradnja pa so toperji za vodno posteljo. Nanjo so pritrjeni na zadrgo, zato ostanejo na mestu in se ne premikajo. Zaradi njih boste višino postelje povišali za 6 cm v izbranem materialu (na voljo 3 možnosti), občutek ležanja na postelji bo bolj čvrst, manj se bo čutilo še premikanje vode pod telesom, jedra pa bodo še dodatno zaščitena. Toperje se s pomočjo adapterja enostavno namesti na večino vodnih postelj Lectus kupljenih po letu 2007. Toperji bodo nameščeni pod prevleko in nad vodnimi jedri.

Za vsako dodatno vprašanje ali ponudbo pišite na vzdrzevanje@maremico.si ali pokličite na 01 56 10 900. Z veseljem se bomo pogovorili z vami.

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Vabljeni na
sejem Dom

Med 6. in 10. marcem imate priložnost, da spoznate vodne postelje Lectus in postelje BoxSpring na sejmu Dom na Gospodarskem Razstavišču (Kocka A2) in izkoristite sejemske ugodnosti. Ugodnosti boste v tem času deležni tudi v Spalnem centru Maremico v ljubljanskih Črnučah.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.