Med 22. in 26. marcem vas vabimo, da obiščete sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Našli nas boste v dvorani A2. Več o sejmu >>
Spanje nad oblaki
Spanje, ta čudovita aktivnost h kateri vedno težimo in ki nam je vsem tako ljuba. Je nekaj, kar je skupnega vsem nam in prav tako izjemnega pomena za naše zdravje. V podjetju Maremico se zavedamo pomembnosti zdravega, kakovostnega spanca, o njem smo že tudi veliko pisali in raziskovali. A sedaj smo v svojih raziskavah stopili še korak dlje!
To, da prisluhnemo svojim strankam je ena naših največjih prioritet. Prav zato imamo veliko izkušenj s spalnimi navadami Slovencev. A ker le obiski v salonu niso dovolj, smo hoteli stvar to temo tudi do potankosti raziskati. Po treh mesecih anketiranja in preko 1260 odgovorih vam predstavljamo izsledke, ki jih je prinesla vseslovenska raziskava o spanju in spalnih navadah!

Med 5 in 8

5 do 7 ur spanjaŽe vrabčki na vejah čivkajo, da je za kvaliteten spanec potrebnih okrog osem ur spanca. 44 % anketiranih se s tem tudi strinja in odgovarja, da običajno spijo med 7 in 8 ur. A ne smemo zanemariti dejstva, da le procent manj sodelujočih v raziskavi običajno spi med 5 in 7 ur na noč. Pomanjkanje spanca v telesu zviša tveganje za nastanek resnih bolezni, kot so diabetes, srčna obolenja, debelost. Če količino spanca iz npr. 6 povišamo na 8 ur, bomo s tem ogromno pripomogli k našemu kreativnemu razmišljanju in okrepili spominske funkcije, predvsem dolgoročni spomin.

Televizija, tablica in telefon

Kaj delate pred spanjemTo so trije T-ji, ki zaznamujejo naš čas pred spanjem. Preden se odpravimo spat, Slovenci v 69% napenjamo svoje oči po dolgem dnevu in gledamo v televizijskem ekrane, medtem ko nekateri pred spanjem še preverja stvari na svoji tablici ali telefonu. Ni potrebno poudarjati, da s tem, ko brskamo po svojih pametnih telefonih pred spanjem, pravzaprav delamo sami sebi veliko škodo. Tudi stara dobra navada branja knjige pred spanjem še ni izumrla – prav toliko, kolikor jih bulji v telefone pred spanjem, jih tišči svoje nosove v romane, novele, poezije in se predajajo domišljijskemu svetu.

Slovenci si ne želimo partnerja

Kako radi zaspiteMogoče bi za koga bil zelo presenetljiv podatek ta, da je več kot 800 ljudi v raziskavi odgovorilo, da raje zaspijo sami, v miru in na svoji strani postelje, kot pa v objemu svoje najdražje osebe. A roko na srce, ko se stiskamo, hitro postane vroče, to pa nam nikakor ne pomaga na poti do prijetnega sna. Da smo redoljubni, pa priča podatek, da je 58% sodelujočih odgovorilo, da postiljajo svojo posteljo zjutraj, medtem ko je 25% takih, ki je sploh ne postila, 17% pa tistih, ki jo posteljejo, ko pridejo iz službe.

Na boku ali trebuhu?

Najljubši spalni položajČe ste odgovorili ’na boku’, ste imeli prav! Slovenci ljubimo spanje na boku, več kot polovica anketirancev je namreč odgovorila, da je to njihov najljubši spalni položaj. Prednjači tudi pred ostalima dvema, to sta ’na trebuhu’ (17%) in ’na hrbtu’ (9%). Kar nekaj pa nas je seveda tudi takih, ki položaje ponoči menjamo. A kaj, ko bi imeli tako ležišče, pri katerem bi se zvečer ulegli in se zjutraj zbudili točno v takem položaju? Sanje ali resničnost?

Slovensko spanje dobi oceno 4

Ocena spanjaV raziskavi ste Slovenci tudi ocenjevali svoje spanje. ’Prav dobro, 4’ bi mu dalo 42% sodelujočih, medtem ko bi enak procent, 26% sodelujočih svoje spanje ocenilo s 3 ali 5. Očitno smo pri tem še dokaj različnega mnenja, a vsekakor je večina odgovorov v zgornji polovici, kar je pozitiven podatek.Pasica - razskava o spanju

Kaj pa slovenska ležišča?

Kakšno ležišče bi izbraliV raziskavi nas je zanimalo tudi, kako Slovenci gledamo na svoje ležišče – nam je to nekaj, kar pomembno pripomore k dobremu spancu ali pa je to le kos pohištva, pri katerem bolj cenimo dizajn? Na našem tržišču lahko že nekaj let izbiramo med široko paleto ležišč iz različnih materialov. Vsako ima svoje prednosti in slabosti, a če bi se odločali za nakup novega, bi največ Slovencev, kar 58% v tem trenutku izbralo vodno posteljo. Ta podatek je izjemen, saj pove, da več kot polovica od 1263 sodelujočih razmišlja o zdravju svojega spanca in si zase ter za svoje telo želi le najboljše. Vodna postelja namreč nudi neverjetno podporo telesu in s svojimi naravnimi lastnostmi, ki jih ne more podvojiti noben drug material, naše telo med spanjem popolnoma regenerira in pripravi za naslednji dan.Kaj naj nam ležišče omogočaKaj zahtevamo od ležišča? V večini primerov to, da se nam popolnoma prilagaja našemu telesu in da je izdelano iz kakovostnih ter antialergijskih materialov. Slednje priča o dejstvu, da so alergijska obolenja v zadnjih letih izjemno v porastu in da nam ni več vseeno, na kakšni podlagi spimo. Zopet je potrebno omeniti vodno posteljo, ki predstavlja okolje, v katerem se pršice ne morejo razviti!Na koliko let menjate ležiščeZa na konec nas je zanimalo samo še to, na koliko let pri nas menjamo ležišče. Veste odgovor? Tukaj sta pravzaprav bila zmagovalna odgovora dva, saj se razlikujeta le za en odstotek. 37% sodelujočih ležišče menja na 8-10 let, 36% pa 11-15 let. To je kar visoka doba za ležišče, saj se čez čas zelo obrabi – predstavljajte si kateri drug kos pohištva, v katerem bi preživeli 8 ur na dan, skupno skoraj 30 let v celem življenju! Pri izbiri ležišča je zato dobro paziti tudi na obstojnost materialov in pa možnost nadgradnje oz. obnove ležišča po določenem času.So vas odgovori presenetili? Res je zanimivo videti, kako Slovenci kot narod spimo in kakšne spalne navade ubiramo. Načeloma nam gre dobro, a morali se bomo odvaditi buljenja v ekran pred spanjem, ki slabo vpliva na naš razvoj in zdravje. Še enkrat se toplo zahvaljujemo vsem, ki ste bili pripravljeni sodelovati! 
Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.