Spanje je temelj zdravja

Šport, zdrava prehrana, izogibanje stresu ter dober spanec – zmagovalna kombinacija za uspešno in dolgo življenje. Marsikdo pa zanemarja vsaj enega izmed neštetih faktorjev. Zakaj? Razlogi pogosto tičijo v hitrem tempu življenja, službi, različnih obveznostih in podobno. Vseeno pa lahko z malo discipline in vztrajnosti dosežemo naš popoln jaz. »Jaz«, ki izžareva zdravje in energijo.

Vas zanima, zakaj je tako pomembno, da v naš vsakdan vključujemo šport, dobro in zdravo hrano ter vsaj 7 ur spanja in zakaj se je vredno izogibati stresu?

Šport, šport, šport!

sport

Velikokrat slišano in rečeno, pa vendar – redna vadba naše življenje izboljša na več ravneh. Za naše telo je najbolj efektivno, če se ukvarjamo s športom vsaj trikrat na teden po pol ure. Z redno telovadbo tako povečamo sposobnosti telesa, zahvalil pa se nam bo tudi naš imunski sistem. S telovadbo krepimo našo telo in tako postanemo bolj odporni proti različnim okužbam in boleznim. Želite odpraviti smrkanje v mrzlih dneh? Športajte!

Marsikdo se z redno telesno aktivnostjo bojuje proti različnim zdravstvenim težavam. V raziskavi univerze v Goteborgu je bilo dokazano, da je redna vadba pomagala pri odpravi migren. Za vse tiste, ki imajo težave z bolečinami v hrbtu pa so priporočljive različne raztezne vaje za moč in ravnotežje.

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran

hrana

Poleg redne vadbe je ključnega pomena za zdravje tudi zdrava prehrana. S hitro hrano v naše telo vnašamo toksine in nepotrebne kalorije, ki puščajo na dolgi rok grozne posledice. Mednje štejemo visok krvni tlak, slabši imunski sistem in upočasnjen metabolizem. Seveda pa nam tudi pogled na tehtnico ne bo hvaležen. Preklop na zdravo, doma pripravljeno hrano je lahko za marsikoga izziv. Kljub temu se vam bo vaše telo zahvaljevalo še mnogo prihajajočih let. Če samo preletimo prednosti zdrave prehrane: spodbujanje delovanja sivih celic, zmanjšanje verjetnosti kroničnih in rakavih obolenj, lepša koža in zadovoljen pogled v ogledalo, iz katerega vas bo gledal bolj zdrav in zadovoljen odsev.

Izogibanje stresu za bolj zdrav vsakdan

izogibanje stresu meditacija

Hiter tempo življenja, obilica dela v službi ali doma in podobni dejavniki, pogosto vodijo v stres. Čeprav je stres naravna obramba telesa pred zaznano nevarnostjo, pa ta na telo vpliva predvsem negativno. Med drugim poviša krvni tlak, upočasni prebavni sistem, zmanjša imunsko napetost ter nam pogosto preprečuje kvaliteten spanec, ki pa je temelj zdravja. Dobra novica je, da se stres da uravnavati in se mu celo izogniti. Kako? V več študijah je že bilo dokazano, da telesna vadba preprečuje stres, prav tako zdrava prehrana in izogibanje alkoholu ter kofeinu. Za učinkovito izogibanje stresa je izredno pomembno tudi, da vsak najde dejavnost, ki ga sprošča – naj bo to branje knjige, meditacija ali poslušanje glasbe. Pomembno je torej, da si vsak dan vzamete dovolj časa zase in vsaj za tisti trenutek ustavite hiter tempo življenja.

Kaj se z nami dogaja med spanjem?

blog3 sporthranaspanjeKdo bi si mislil, da ključ do produktivnega dneva tiči v dobro prespanih nočeh? Spanje vsaj 7 ur na dan nam omogoča, da vse prihajajoče izzive premagujemo uspešno. Dober spanec nam pomaga premagovati stres, kot zanimivost pa lahko omenimo, da vzajemno vpliva tudi na naš metabolizem in fizično zmogljivost našega telesa. Z dobrim spancem postanemo bolj vzdržljivi in pridobimo boljšo koordinacijo – to je skrivnost, ki jo zamolči marsikateri dober športnik. Med spanjem naš metabolizem deluje pospešeno. Zadostna količina spanja pripomore k boljši presnovi in topljenju maščob. Kako zanimivo, da lahko postanemo vitki tudi ponoči! Nič nenavadnega ni torej, da lahko spanju rečemo ne le steber, pač pa kar temelj zdravja. Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo s hišo, če ne bi imela dobrih temeljev. Verjetno bi se kar hitro sesedla. Enako lahko negativno vplivamo na naše zdravje, če ne poskrbimo za njegov temelj – spanje.

Pot do uspeha s pravilno izbiro ležišča

Dokaz, da ključ do uspeha vključuje vse štiri komponente: spanje, šport, izogibanje stresu in zdravo prehrano, najdemo pri slovenskih znanih osebnostih. Mnogi kot glaven faktor izpostavljajo tudi pravilno izbiro ležišča. Le na kvalitetnem ležišču se bomo zbujali polni energije in pripravljeni na izzive prihajajočega dne. Boštjan Romih, slovenski televizijski in radijski voditelj se vsak dan spopada z novimi izzivi. Prav zaradi natrpanega urnika, vedno bolj ceni dober spanec, ki ga je pred leti zaupal vodni postelji Lectus.

»Pozitivne lastnosti vodne postelje sem najbolj občutil po kakšnem zelo aktivnem športnem udejstvovanju, ko bi me sicer naslednje jutro bolel hrbet, po spanju na Lectusu pa je bil občutek spočitosti in regeneracije telesa bistveno večji kot pri prejšnji postelji. Voda omogoča prilagodljivost brez primere in spanec je udoben prav v vseh položajih. Lahko samo potrdim, da se mi je naložba v dober spanec bogato obrestovala in da je predvsem natrpani delovni vsakdanjik tisti, ki mi pove, da dobro spim.«

Podobno izkušnjo je z nami delil tudi Blaž Švab, pevec glasbene skupine Modrijani. Po treh dneh privajanja na vodno posteljo, je opazil tri pomembne posledice. Ugotovil je, da je njegov spanec mirnejši, da potrebuje manj spanja za isti učinek ter da se zjutraj prebuja spočit in dobre volje.

»Ta nakup se je meni izkazal kot eden izmed najbolj pametnih v zadnjem obdobju,« pravi.

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Vabljeni na
sejem Dom

Med 6. in 10. marcem imate priložnost, da spoznate vodne postelje Lectus in postelje BoxSpring na sejmu Dom na Gospodarskem Razstavišču (Kocka A2) in izkoristite sejemske ugodnosti. Ugodnosti boste v tem času deležni tudi v Spalnem centru Maremico v ljubljanskih Črnučah.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.