Med 22. in 26. marcem vas vabimo, da obiščete sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Našli nas boste v dvorani A2. Več o sejmu >>
Mrzle noge

Vzroki za mrzle noge in kako si pomagati

Mrzle noge so v večini primerov posledica slabe prekrvavljenosti telesa, še posebej nog. Do tega pride zaradi različnih dejavnikov. Najpogosteje se to pojavi, ker v okončine ne pride zadosti tople krvi, ki bi jih lahko segrela. Če izvzamemo mrzle zime, ko nismo primerno obuti, je za mrzle noge največkrat krivo: sedeči način življenja, neprimerna obutev, premalo gibanja in premalo spanja ter nekaterih bolezenskih stanj.

Kaj se dogaja s telesom, ko imate mrzle noge in roke
Pri nizkih temperaturah se podkožne arterije zožijo in s tem omejijo razpršitev toplote po telesu. Da bi telo ohranjalo stalno telesno temperaturo, v mrazu omeji dotok krvi v stopala in dlani in zato občutimo mrzle noge, lahko tudi roke. Na ta način omogoči srcu in možganom ustrezno temperaturo za nemoteno delovanje.

5 načinov kako ogreti mrzle noge

Če izvor težav (mrzle noge in roke) niso motnje v organizmu, so marsikdaj dovolj že ustrezna obutev, zdrava prehrana bogata z vitamini in minerali, vsakodnevno 8-urno spanje in redna telesna vadba. Vseeno pa je dobro vedeti, kako si lahko na hitro pomagate, če vas bo zazeblo v noge.

Masaža nog
Na podplatu je splet živčevja, ki ga lahko poživite z masažo stopala vse do kolen. Pri tem si lahko pomagate z roko ali s teniško žogo. Pritiski naj bodo dovolj močni, a ne premočni. Za masažo lahko uporabite navadno kremo ali kremo s toplotnim učinkom, ki pospeši prekrvavitev mišic. Našli jo boste v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Sprehod ali hitra hoja
Še bolj preprosto pa bo, če se boste odpravili na sprehod ali hitro hojo ustrezno oblečeni in obuti v udobne čevlje z anatomskim podplatom, ki se vam ustrezno prilagaja. Nikar ne obujte premajhnih čevljev, saj bo prekrvavitev stopala kmalu prekinjena zaradi prekomernih pritiskov.

30 min telovadbe
Če ste doma in imate ledene noge, si vzemite 30 min časa za telovadbo. Ni potrebe, da se zadihate do onemoglosti. Dovolj bo, da naredite nekaj razteznih vaj in malce pospešite srčni utrip. Pri tem bodite pozorni, da naredite vaje ne le za noge, temveč za celo telo in s tem poskrbite za prekrvavitev celega telesa.

Vroč tuš ali knajpanje
Ta način vam bo hitro prinesel olajšanje, če vas zebe. Pika na i bo ščetkanje celega telesa in knajpanje – izmenično topla in hladna prha.

Dovolj spanja
Morda je za mrzle noge kriva neprespanost. Je za vami naporen teden? Odhajate v posteljo prepozno? Spite na ležišču, ki vam je pretrdo ali premehko? Vse omenjeno je lahko razlog, da vas pogosto zebe in na svoje mrzle noge natikate nogavice, ko pa bi se zares morali le dobro naspati na udobnem ležišču, ki bo poskrbelo za ustrezno psiho fizično regeneracijo in vas napolnil z energijo za novi dan.

vodna postelja rešitev za mrzle noge
Vodna postelja je ogrevana na zunanjo telesno temperaturo, kar pripomore k hitrejši psihofizični regeneraciji telesa. To pomeni, da se tudi mrzle noge hitreje segrejejo.

Spanje na vodni postelji preverjeno pomaga odpraviti mrzle noge

Če imate mrzle noge tudi ponoči, je spanje na vodni postelji rešitev za vas. Vodna postelja je namreč ogreta na vašo zunanjo telesno temperaturo in prihod v posteljo je zagotovljeno vedno prijeten. S spanjem na vodni postelji se boste poslovili od začetnega drgetanja, ki po navadi preprečuje spanec, in poskrbeli, da bodo mrzle noge in roke postale preteklost. Vsaj ponoči.

Toplota in odlična podpora hrbtenici sta le dva razloga izmed mnogih, ki navdušujejo številne uporabnike. Njihova mnenja si lahko preberete TUKAJ.

Kako si pomagati, če imate mrzle noge v službi

Kadar sedite za pisalno mizo več ur, poskrbite da vsake toliko vstanete in se malo sprehodite. Če imate mrzla tla, pod stopala namestite pručko, da noge niso v stiku s tlemi. Pozorni bodite tudi na to ali imate prepih v prostoru. Če ga imate, si v tem primeru noge ovijte v odejico. Ne bo pa odveč, če med sedenjem vsake toliko pomigate s prsti na nogah, naredite nekaj iztegov in krožnih gibov v predelu gležnja. S tem boste pospešili prekrvavitev in poskrbeli, da vam bo v noge topleje.

Kateri so še drugi pogosti vzroki za mrzle noge?

Pomanjkanje vitamina B12
Vzrok za mrzle noge (lahko tudi roke) je lahko pomanjkanje vitamina B12, sploh, če si mrzle noge obuvate v nogavice poleti. V tem primeru razmislite kako se prehranjujete. Prav je, da svoj jedilnik obogatite z vitaminom B12, ki ga boste našli v belem mesu (perutnina), jajcih, ribah, in nekaterih žitih. Pomanjkanje vitamina B12 je pogostejše pri tistih, ki ne jedo mesa in pri ljudeh, ki jemljejo nekatera zdravila.

Slabokrvnost – Pomanjkanje železa
Slabokrvnost pomeni pomanjkanje rdečih krvnih celic. Njihova glavna naloga je oskrba organov in tkiv s kisikom. Kadar gre za pomanjkanja železa, se počutimo utrujene, omotične, smo hitreje zadihani. Imamo mrzle noge in roke.

Železo je, enako kot vitamin B12, nujno potreben za pravilno delovanje našega telesa. Potrebuje ga prav vsaka telesna celica. Sploh ženske, ki so do pomanjkanja železa podvržene zaradi morebitnih močnih menstruacij. Posledica pomanjkanja železa so lahko tudi nemirne noge, ki je mnogokrat neustrezno diagnosticirano in zdravljeno. Do tega lahko pride zaradi zavajajočega podatka laboratorijskih izvidov o zadostni količini hemoglobina. V tem primeru je potrebno preveriti kolikšna je količina feritina, ki predstavlja zalogo železa.

zdrava hrana rešitev za mrzle noge

Vzrok za pomanjkanje železa je lahko tudi v slabši absorpciji železa v črevesju. V tem primeru je prav, da uživate hrano obogateno z železom skupaj s hrano, ki vsebuje C vitamin. Enako velja, če si pomagate s prehrambnimi dodatki. Dobri viri železa so jetra, rdeče meso, rdeča pesa, svinjina, ribe, zelena zelenjava (špinača…), leča, čičerika, oves.

Slabo delovanje ščitnice (hipotiroza)
Mrzle noge in roke so lahko tudi pokazatelj slabšega delovanja ščitnice. Pri tem so pogosto prisotne tudi bolečine v sklepih in suha koža.

Sladkorna in slabše delovanje ledvic
Neurejena in slabo zdravljena sladkorna bolezen sta povezani s slabo cirkulacijo krvi po telesu. Posledično hitreje pride do mrzlih nog in rok. Prav tako je sladkorna bolezen krivec za poškodovano živčevje (diabetična nevropatija), kar vodi v ledene noge in roke. Na tem mestu je potrebno poudariti, da sta sprememba načina življenja in dobro urejena sladkorna bolezen ključnega pomena, saj pripomoreta k daljši življenjski dobi sladkornega bolnika. Poleg tega je prizaneseno ledvicam, ki ustrezneje filtrirajo kri.

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.