Med 22. in 26. marcem vas vabimo, da obiščete sejem Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Našli nas boste v dvorani A2. Več o sejmu >>
spanje otrok na vodni postelji

Spanje otrok na vodni postelji

Veliko ljubiteljev vodne postelje se sprašuje, ali otroci lahko spijo na vodni postelji. Skrbi jih, da bi ležanje na vodni postelji za otroka lahko bilo nevarno. Ta članek smo napisali prav zaradi tega strahu. Če ste v dilemi tudi vi, berite dalje.

Ali je vodna postelja za dojenčke nevarna?

Voda v vodni postelji se izpodrine le za toliko, kolikor je težak posameznik. Ker so dojenčki lahki, ni bojazni, da bi se preveč pogreznili vanjo. Vodna postelja tako predstavlja idealno oporo za dojenčkovo hrbtenico in njegovo glavico, saj jo v celoti podpre.

Še več, mnogi uporabniki vodne postelje so navdušeni, kako mirno in dolgo spi njihov otrok na vodni postelji. Našli smo nekaj zanimivih komentarjev na forumih med.over.net in ringaraja.net:

»Mala zelo uživa, spi popolnoma mirno, poišče si takšno lego, ki ji najbolj ustreza in tudi popoldne kadar je jokava in zaspana, pa ne uspe zaspat niti na mojih rokah, zaspi v veliki postelji brez težav … hitro se umiri in zaspi,« pravi lilika29.

Uporabnik ket1: »Edini problem, ki se lahko pojavi (in ga mi že krepko občutimo) je to, da težko spi drugje (beri- ko bo čas za veliko posteljo, bi bilo dete nadvse hvaležno za vodno 😉)) V svoji “navadni” postelji spi do 1h, 2h, potem pricaplja k nama in do jutra nadvse uživa!«

»V vodni postelji ji je bilo pozimi ful prijetno toplo, tako da sem jo kar malo razvadila. Med dojenjem ji je tako prijala toplina postelje, da sva dlje spali. in ni hotela potem več nazaj v mrzlo posteljico,« je nad toploto vodne postelje za njeno hčerkico navdušena uporabnica karamela.

Vodna postelja je ogreta na telesno temperaturo, spanec pa je zato bolj globok. Tako ni nič čudnega, da dojenčki v njej spijo … kot dojenčki. Le komu toplina postelje ne bi prijala?

Vodna postelja za dojenčka ni nevarna. Vendar pa enako kot velja za spanje dojenčkov na klasičnem ležišču, priporočamo, da je med ležanjem dojenčka na vodni postelji v njegovi bližini odrasla oseba. Vodna postelja sama po sebi ni narejena za dojenčke, zato je bolj namenjena dnevnemu počitku, dojenju in crkljanju kot pa celodnevnemu spanju dojenčka.

Kakšne prednosti vodna postelja prinaša za dojenčke?

Dr. Anneliese Korner iz Standfordske univerze v Kaliforniji je po večletnih raziskavah potrdila, da dojenčki na kvalitetnih vodnih posteljah tudi pri legi na hrbtu uživajo velike prednosti.

Ugotovila je, da imajo dojenčki, ki spijo na vodni postelji:

 • daljše neprekinjene epizode spanja,
 • boljši smisel za ravnotežje,
 • povišano proizvodnjo rastnega hormona ter
 • boljše oblikovanje telesa in glave.

Vir: Edelman, A., Kraemer, H., Korner, A. 1982. Effects of Compensatory Movement Stimulation on the Sleep-Wake Behaviors of Preterm Infants. Journal of the American Academy of Child Psychiatry, 21(6). Dostopno prek https://doi.org/10.1097/00004583-198211000-00006

prednosti vodne postelje za razvoj otroka

Vodna postelja za nedonošenčke celo priporočljiva

Nedonošenčki veljajo za rizično skupino, saj jim zaradi prezgodnjega poroda primanjkuje ustrezne gibalne spodbude, ki so jo bili deležni v materinem trebuhu.

Dr. Anneliese Korner je z eksperimentom ugotovila še, da bi bilo za nedonošenčke izredno blagodejno, če bi bili v času zorenja v inkubatorju izpostavljeni nadomestnemu gibanju. To so storili tako, da so eksperimentalno skupino nedonošenčkov položili na vodno posteljo, na kateri so občutili enako valovanje kot bi ga občutili v maternici, če ne bi bili prezgodaj rojeni. Ugotovili so, da so nedonošenčki, ki so jih po rojstvu položili v vodno posteljo:

 • možgane imeli bolj preskrbljene s kisikom,
 • imeli manj zastojev dihanja,
 • pri njih se je manjkrat pojavila deformacija lobanje,
 • hitreje so pridobivali na teži,
 • njihovo motorično obnašanje je bilo bolj kvalitetno,
 • faze globokega spanca so bile daljše in mirnejše,
 • dosegali so boljši nevrološki razvoj v kasnejšem obdobju.

Vir: Edelman, A., Kraemer, H., Korner, A. 1982. Effects of Compensatory Movement Stimulation on the Sleep-Wake Behaviors of Preterm Infants. Journal of the American Academy of Child Psychiatry, 21(6). Dostopno prek https://doi.org/10.1097/00004583-198211000-00006

Poleg vseh zgoraj naštetih razlogov, so vodne postelje za nedonošenčke blagodejne tudi iz vidika uravnavanja stalne telesne temperature. Nedonošenčki jo namreč težje samodejno uravnavajo, na telesno temperaturo ogrevana posteljica pa jim pri tem pomaga.

Pri negi nedonošenčkov tako vodna postelja igra pomembno vlogo, saj jim ustvarimo podobne pogoje, kot so jih imeli v maternici.

Lectus vodne posteljice daroval porodnišnici v Ljubljani

Leta 2010 smo v Lectusu darovali 4 vodne posteljice za novorojenčke porodnišnici v Ljubljani. Posteljice smo naredili posebej za njih, z veseljem pa jih uporabljajo še danes. Nanje položijo predvsem bolj rizične nedonošenčke, ki potrebujejo pomoč pri uravnavanju telesne temperature in pri razvijanju motorike.

Vodna postelja primerna tudi za odraščajoče mladostnike

Skrb za hrbtenico je izredno pomembna že v mladih letih, saj dobra skrb takrat poskrbi za zdravo hrbtenico v odrasli dobi. Vodna postelja se prilagodi telesu in krivini hrbtenice, zato je ta za odraščajoče mladostnike priporočljiva. Poleg tega mladostniki na vodni postelji lažje zaspijo ter spijo dlje in bolj mirno.

Kaj pa vodna postelja v času nosečnosti

’’Nosečnice v drugi polovici se mi večkrat pritožujejo, da v postelji ne najdejo ustreznega položaja in so zato neprespane in utrujene. Najbolj jim odgovarja spanje na levem boku. Na vodni postelji so vsekakor že na tako obremenjenih kolkih in hrbtenici pritiski manjši, zato je spanec nosečnic trdnejši in ležanje prijetnejše.’’
Ziljana Križaj
Zilijana Križaj
dr. med., spec. gin.
Želite narediti korak do zdravega spanja?

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.