Pred nakupom vodne postelje

Preberite najpomembnejše nasvete pred nakupom vodne postelje. Vodne postelje v Sloveniji niso več redkost, saj na njih spi že več kot 16.000 uporabnikov. Slovijo kot eno najbolj zdravih in udobnih ležišč in odkar so se pred več kot dvajsetimi leti pojavile na slovenskem tržišču, je bilo o njih že veliko napisanega.

V zadnjem desetletju se je na slovenskem trgu pojavilo in »izginilo« veliko ponudnikov vodnih postelj. Ponudniki sledijo svoji strategiji poslovanja v upanju, da bodo pridobili čim več kupcev. Slednji se znajdejo v poplavi ponudb. Katero vodno posteljo kupiti? Servis? Garancija? Postavi se nam vrsta vprašanj, na katera ponavadi dobimo enak odgovor. Sledi še zadnje vprašanje, ki je odločilno: CENA?

Najprej kakovost, nato cena

V Evropi in tudi v Sloveniji opažamo v zadnjih letih porast nizko cenovnih ponudnikov vodnih postelj. Izhodišče njihovega poslovanja je predvsem poudarjanje nizke cene in manj storitev, ki so nujno potrebne za vzdrževanje vodne postelje. Nizka nabavna cena ponavadi pomeni tudi slabšo kakovost, kar pomeni več reklamacij, ki jih podjetje zaradi slabe prodaje in s tem tudi manjšega zaslužka ne more reševati. Nizko cenovni ponudniki ponavadi aktivno poslujejo le nekaj let, njihovi kupci pa ostajajo prepuščeni sami sebi. Zato previdnost pri izbiri ponudnika vodnih postelj vsekakor ni odveč!
Če se odločate med več ponudniki vodnih postelj, vam bodo nasveti v nadaljevanju vsekakor koristili.

Nasveti pred nakupom vodne postelje

Za začetek ne pozabite izmeriti velikosti svoje spalnice in bodite pozorni predvsem na to, kako veliko posteljo si lahko privoščite. Zapišite torej največjo širino in dolžino postelje, ki jo dopuščata prostor in razporeditev pohištva v vaši spalnici.

Velikost vodne postelje

DOLŽINA: Vodna postelja naj bo čim daljša, če vam to dopušča prostor. Priporočamo posteljo, ki bo najmanj 10 % oz. 20 cm daljša od telesne višine večjega partnerja.
ŠIRINA: Postelja naj bo dovolj široka, da boste na svoji polovici spali udobneje, poleg tega pa bo dovolj velika še za kakšnega družinskega člana. Otroci namreč obožujejo vodne postelje.
VIŠINA: Standardna in obenem priporočljiva višina vodne postelje je 48 cm, kar je povprečna višina goleni odraslega človeka. Vendar bo vsak dober trgovec upošteval individualne potrebe in višino prilagodil vašim željam. Starejši ljudje se ob nakupu vodne postelje navadno odločijo za povišan podstavek, ki omogoča lažje leganje in predvsem vstajanje.

Vgradnja vodne postelje v vašo spalnico

Vodna postelja se lahko vgradi v vsako spalnico in v vsak posteljni okvir. Večina ponudnikov ima lastno mizarsko službo, ki bo opravila brezplačen ogled na vašem domu ter prilagodila vodno posteljo in njen podstavek vašemu posteljnemu okvirju oz. vaši spalnici. Še bolj priporočljivo je, da se odločite za prosto stoječo vodno posteljo (brez okvirja). Takšna postelja je modernejšega videza in omogoča lažji dostop in postiljanje kot pri navadni postelji, vgrajeni v okvir.

Podstavek

Nosilni podstavek je obvezen sestavni del vsake vodne postelje ne glede na to, ali je vodna postelja prosto stoječa ali vgrajena v obstoječi okvir. Trgovci ponujajo možnost izbire med različnimi vrstami lesa, s katerimi boste podstavek lahko barvno uskladili s celotno podobo spalnice.

Vzglavna stranica

Večina ponudnikov vodnih postelj ima pestro izbiro vzglavnih stranic. Izbirate lahko med različnimi oblikami, ki so na voljo v številnih barvah lesa in blaga, in si tako oblikujete enkratno vodno posteljo po lastnih željah. Z eno besedo: pri vsakem dobrem trgovcu se najde kaj za vsak okus in vsako spalnico!

Pri sestavnih delih vodne postelje bodite pozorni na poreklo sestavnih delov. Povprašajte trgovca, v kateri državi so sestavni deli izdelani. Priporočljivo je, da so sestavni deli izdelani v Evropski uniji, kar pomeni preverjeno kakovost, krajšo prevozno pot, krajšo dobo skladiščenja ter krajše dobavne roke.

Vodne postelje Lectus so izdelane v Sloveniji. Z izjemo dveh komponent vse sestavne dele izdelujejo slovenski proizvajalci. Po naših  proizvodnih specifikacijah izdelujejo vodna jedra v Avstriji, karbonske grelce pa v Nemčiji. Lastna proizvodnja  nam zagotavlja popolno kontrolo sestavnih delov, natančno izdelavo, možnost izbire kakovostnih materialov ter kratke dobavne roke. Pri nas lahko vsako komponento kontroliramo in se lahko v trenutku odzovemo na morebitne pomanjkljivosti, kar pomeni, da smo lahko zelo fleksibilni pri izboljšavah izdelka.
Slovenska vodna postelja Lectus je tudi edina vodna postelja pri nas, ki je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani pridobila Certifikat o skladnosti, pri čemer so obremenitve, predpisane po standardih, povečali za 10-krat.
Pri Lectusu ničesar ne prepuščamo naključju. Zavedamo se, kako dragocena sta kakovost spanja in življenja, zato se trudimo, da ob upoštevanju najnovejših spoznanj glede zdravja, udobja in higiene vsak dan znova izboljšujemo svoje izdelke in storitve.

Vodno ležišče

Vodno ležišče je sestavljeno iz vodnih jeder, varnostnega bazena, penastega okvirja in prevleke. Ločimo postelje z enim in dvemi vodnimi jedri. Prednost slednjih je v tem, da imajo v notranjosti popolnoma ločeni vodni jedri, kar pomeni, da če na postelji spita dve osebi, ne čutita premikanja druge osebe. Poleg tega pa je tudi mogoča individualna nastavitev temperature in trdote postelje. Zgornja prevleka je iz enega dela, tako da prehajanja z enega na drugo vodno jedro ne občutite.
Vodna postelja z enim vodnim jedrom je predvsem primerna za eno osebo, saj bi drugače čutili premikanje druge osebe. Ima en grelni sistem, kar pomeni, da nastavitev temperature za vsako osebo posebej ni mogoča. Prav tako ni mogoča regulacija trdote z različno količino vode za vsako osebo posebej. V zvezi z navedenim postelja z enim vodnim jedrom ni priporočljiva za spanje dveh oseb.
Najboljša in tudi najbolj priporočljiva so vodna jedra, ki imajo 100-odstotno dušeno valovanje. To pomeni, da boste na vodni postelji mirno spali. Ali ima postelja 100-odstotno dušenje valovanja, zlahka ugotovite sami, tako da na hitro ležete na posteljo oz. se na njej sunkovito premaknete. Takoj ko se nehate premikati, mora biti postelja mirna. Kakovostno izdelane vodne postelje imajo v vodnih jedrih poleg 100-odstotnega dušenega valovanja tudi dodatno podporo v ledvenem delu, ki zagotavlja udobno spanje tudi močnejšim osebam.
Pri vodnih jedrih je pomemben tudi položaj zvarov. Kvalitetne vodne postelje imajo zvare na dnu vodnega jedra, kar zmanjša pritisk in podaljšuje življenjsko dobo vodnih postelj. Vogalni zvari morajo biti dodatno ojačani, kar zmanjšuje možnost poškodb. Vinyl, iz katerega so izdelana vodna jedra, naj ima reliefno strukturo, ki zmanjšuje trenje.
Pri kakovostnih vodnih posteljah je pod vodnimi jedri debelejše izolativno dno okvirja, ki zmanjšuje porabo energije in nepotrebno težo vodne postelje. Za popolno udobje je zadostna višina vodnega jedra 15 cm.
Varnostni bazen zadrži vodo v primeru, da bi vodno jedro začelo puščati in preprečuje izlitje vode na tla. Pri dobrih vodnih posteljah je varnostni bazen izdelan iz enakega materiala kot vodna jedra.
Kakovostne vodne postelje imajo okvir izdelan iz posebne pene (t.i. softside), ki omogoča preprosto leganje in vstajanje ter lažje postiljanje. Pred nakupom vsekakor preverite, kako se na razstavljeni postelji obnese leganje in vstajanje. Dober okvir omogoča tudi udobno sedenje na robu postelje. Okvir mora biti sestavljen v celoto in ga ni potrebno vijačiti na nosilno ploščo, kar omogoča lažje postiljanje. Tak sistem zagotavlja obstojnejšo obliko in natančno prilagajanje sestavnih delov. Po izkušnjah iz preteklih let priporočamo okvir z ravno stranico, ki uporabniku zagotavlja udobno leganje in vstajanje ter podaljšuje življenjsko dobo postelje.

Prevleka

Trgovci ponavadi ponujajo več vrst prevlek, ki imajo različne lastnosti (npr. raztegljive in neraztegljive ter antibakteriološko obdelane, ki so primerne za alergike in astmatike). Izberite si tisto, ki vam najbolj ugaja tako po lastnostih kot po ceni. Pred nakupom obvezno preverite, ali je prevleka na vodnem ležišču v celoti snemljiva in pralna. Nekatere zgornje prevleke imajo po sredini zadrgo, ki vam olajša čiščenje, za občutljive ljudi pa je lahko med spanjem moteča. Ne pozabite vprašati trgovca, ali vam omogoča zamenjavo oziroma nakup nadomestne prevleke čez nekaj let, ko bo prvotna odslužila svojemu namenu!

Storitve

Poleg same zgradbe vodne postelje bodite pozorni tudi na storitve in dodatne ugodnosti ponudnika:
Preverite plačilne pogoje, ki jih ponuja trgovec. Večina trgovcev zahteva ob naročilu vodne postelje vplačilo are v višini 30 odstotkov celotne vrednosti nakupa. Preverite, ali vam pri plačilu z gotovino pripada gotovinski popust ter kakšni so pogoji pri obročnem odplačevanju oz. ali je le-to sploh mogoče. Izberite trgovca, ki mu boste zaupali in nasprotno. Naj tudi trgovec zaupa vam, kar pomeni, da boste znesek v celoti plačali šele, ko vam bodo obljubljeno blago tudi dostavili.
Trgovec, ki posluje z lastno zalogo, je hitrejši tako pri dobavi kot pri servisiranju. Kdor ima veliko zalogo postelj, ima s tem tudi veliko zalogo nadomestnih delov. Če ste na posteljo po naročilu morda pripravljeni čakati nekaj tednov, vsekakor ne boste pripravljeni čakati nekaj tednov na nadomestni del. Vsak dober trgovec ima vsaj tri slovenske ateste: RSO in varnostni test za grelec ter certifikat o ustreznosti, ki ga izdaja Biotehniška fakulteta.
Vodne postelje nikoli ne montirajte sami! Večina ponudnikov ima lastne, za to usposobljene službe, ki vam posteljo brezplačno dostavijo in strokovno zmontirajo.

Garancijski pogoji in servisne storitve

Ponavadi enoletno garancijo nekateri trgovci podaljšujejo tudi na več let. Pomembnejša kot formalna obljuba na papirju pa je sposobnost trgovca, da v razumnem času dobavi nadomestne dele, se hitro odzove in natančno opravi svoje delo, zato pred nakupom preverite, kakšno servisno službo ima vaš prodajalec, koliko časa je že na trgu in koliko postelj ima že na trgu.
Vsak dober trgovec si bo vedno vzel čas za vas! Ne samo, da vam bo ustrezno svetoval že pred nakupom, na vas ne bo pozabil niti po nakupu. Kot kupec si gotovo želite, da se boste nanj lahko zanesli. Boljši trgovci vam bodo na voljo z dodatnimi storitvami, kot so opravljanje letnega servisa na domu, vsakoletno avtomatsko pošiljanje sredstva za vzdrževanje vodnih jeder, selitve vodnih postelj, obveščanje kupcev o novostih, čiščenje zgornjih prevlek itd.
Kdor zares zaupa svojim izdelkom, vam bo to najlaže dokazal s tem, da bo posteljo v nekem razumnem roku vzel nazaj, če z njo ne boste v celoti zadovoljni, ter vam vrnil vaš denar. Vprašajte svojega trgovca, ali vam ponuja t.i. garancijo dobrega nakupa, koliko časa traja in kakšni so pogoji zanjo. Svetujemo vam, da se sami prepričate o kakovosti vodnih postelj različnih ponudnikov, ter sami presodite, katera vodna postelja je za vas najboljša. Še enkrat pa velja poudariti, da je pri nakupu vodne postelje pomembna kakovost izdelave, prav tako pa je pomemben čas po nakupu, zato izberite tistega ponudnika, ki ima dolgoletne izkušnje in vam zagotavlja hiter in kakovosten odziv tudi po nakupu.

Želite narediti korak do zdravega spanja?

Vabljeni na
sejem Dom

Med 6. in 10. marcem imate priložnost, da spoznate vodne postelje Lectus in postelje BoxSpring na sejmu Dom na Gospodarskem Razstavišču (Kocka A2) in izkoristite sejemske ugodnosti. Ugodnosti boste v tem času deležni tudi v Spalnem centru Maremico v ljubljanskih Črnučah.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

Metka Albreht prisega na Lectus

Z Lectusom se razvajamo vsako noč

Vodno posteljo sem si želela že od nekdaj. Šele pri drugi nosečnosti sem si rekla: Zakaj pa ne? Mogoče je pa sedaj čas, da v svojih srednjih letih zamenjam ležišče za nekaj drugačnega, v mojih očeh boljšega. Ko sem stopila v Spalni center Maremico sem takoj vedela, da sem na pravem mestu. Tu sem lahko poleg vodne postelje Lectus kupila tudi rjuhe, posteljnino, vzglavnik in odejo. Prijazna prodajalka me je s svojo strokovnostjo prepričala, da je nakup vodne postelje prava izbira za zdrav in sproščujoč spanec.

Ker živim precej aktivno življenje in sem vsestranska športnica ter maratonka, potrebujem za regeneracijo telesa zares krepčilen spanec. Zdaj ga imam! Zahvalim se lahko vodni postelji Lectus.

Metka Albreht
vsestranska športnica in stilistka

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.